Постижения

31 Май2023

Отлично представяне на Първо СУ на Регионалната ученическа конференция "История и памет"

Три ученички от Първо СУ „Свети Седмочисленици“ получиха сертификати за отлично представяне на VII ученическа конференция "История и памет", посветена на тема „Другият прочит на миналото. Жените в историята“.

 

Отличени бяха Джансу Фикриева от 6.а клас, Гергана Захариева от 6.в клас, Ния Александрова от 9.б клас, както и техните преподаватели по история г-жа Кремелита Бонева и г-н Георги Марков.

 

Наградите връчи началникът на РУО – Търговище г-жа Елка Станчева по време на тържествена церемония, провела се в Археологически резерват „Абритус“ – Разград.

Учениците и техните ръководители се запознаха с историята на късноантичния град, който вероятно е бил резиденция на висш държавен магистрат, съвместявал функциите и на военен командир в римската провинция.

Участниците в образователната екскурзия посетиха Интерактивния музей, където се включиха в анимациите с учебна цел – редиха мозайки, сякоха римски монети, облякоха традиционни римски туники, запознаха се с постиженията на римската цивилизация, достигнали до наши дни.

Back to Top