Дейности

03 Ноември2022

Печатна работилница за деца по случай Деня на будителите

Ученици от 2. до 4. клас при Първо СУ „Свети Седмочисленици“ участваха в образователна инициатива „Работилница по печат“. Тя се проведе в ХГ „Никола Маринов“ в рамките на проект „Буквите са красиви“.

Работилницата започна с лекция на фотографа Галя Йотова и скулптора Сава Стоименов, които запознаха младата публика с любопитната история на Яков Крайков – първият българин, отпечатал четири книги на кирилица във Венеция през 16 век. Всяко дете имаше възможност да отпечата текст от предварително подготвена страница с уникалния шрифт на Яков Крайков. Последва забавно самостоятелно печатане, което се състоеше в набор на собствен текст с печати на букви в различни цветове.

„Целта на работилницата бе да поведе децата на вълшебно пътуване през време и пространства, за да се докоснат до красотата и магията на буквите.“ – коментираха класните ръководители.

Проектът "Буквите са красиви“ е уникален с възможностите да представи един по-различен и интригуващ разказ към осмисляне на азбуката ни и съществения български принос за разнообразието на европейската култура.

    

 

Back to Top