Дейности

12 Май2022

Изпратихме випуск 2022

Стотици ученици и учители се събраха в двора на Първо СУ „Свети Седмочисленици”, за да изпратят абитуриентите от випуск 2022 г. Мястото се обагри от цветове, радостни възгласи и преля в пъстър поток от красота и устрем.

Директорът на училището Севдалина Зафирова поздрави зрелостниците от четирите паралелки като обърна специално внимание на предимствата на всеки клас, който е и с различен профил – математически, чужди езици, природни науки (позната като биологична паралелка) и предприемачески.

„Не забравяйте училището и се гордейте с него, както то се гордее с вас. Не забравяйте и вашите учители, които с много любов и професионализъм бяха с вас през всичките тези години. Не забравяйте и пътя към училището. Той е като пътя към храма. Успешен старт в училището на живота” – каза директорът и даде думата на следващия, който поздрави абитуриентите.

Това беше Димитър Помаков, който връчи традиционната награда „Най-достоен следовник на Светите Седмочисленици”. Призът е в чест на неговия син Николай Димитров.

„За мен е чест и привилегия да съм част от уникалната, вече десетгодишна традиция да се излъчва и награждава най-достойният следовник на Светите Седмочисленици” – обърна се Помаков към младите хора. Той припомни, че званието и наградата се дават за трайни и отлични резултати в овладяването на българския език и литературата, както и за трайни интереси в областта на изкуствата и спорта. Най-вече, носителят на приза трябва да е демонстрирал доблестно и благочестиво поведение.

Носител на наградата е Селин Джелилова от XII В клас. Тя прие грамотата, придружена с колекция от луксозни издания на български класици.

„Уверен съм, че с Вашите добродетели и способности можете да постигнете всяка благородна цел, която си поставите” – каза Димитър Помаков и връчи отличието на Селин.

Тя, от своя страна, благодари за оказаната чест и произнесе слово от името на абитуриентите.

„Винаги ще помня старта, който Първа гимназия ми даде. Затова, че ме предизвика да се кача на театралната сцена, за това, че ме направи част от голямото семейство на Международната награда на херцога на Единбург, затова, че превърна малкия ми амбициозен дух, отпреди пет години, в млада, будна личност. Благодарна съм за тласъка, който любимите учители ни дадоха, за всичките им съвети и препоръки за сбъдването на нашите по-добри версии” – каза в словото си Селин и завърши: „Благодарна съм за всички малки победи досега. Тичайте по своя път със своя ритъм и спирайте на гледките, които спират дъха ви. На добър час!”

След това абитуриентите се отправиха към бъдещето по бяла пътека и под венец от цветя. 

Back to Top