Добри практики

23 Февруари2022

Световния ден на розовата фланелка отбелязват в Първа гимназия

За поредна година Първо СУ „Свети Седмочисленици“ отбелязва Световния ден на борбата срещу тормоза в училище, известен като Ден на розовата фланелка.

В инициативата се включиха над 200 деца от 1-ви до 12-ти клас. Някои от тях са облечени в розово, други имат розови лентички и сърчица в знак на доброта, съпричастност и толерантност.

Учениците от 8.в клас дискутираха по темата за тормоза и начините за преодоляването му. Те направиха табло, на което залепиха розови листчета с послания и приканват всички да се включат в инициативата им.

Най-малките ученици гледаха видеа и изработиха тематични рисунки на розова хартия. Децата сами формулираха изводи по темата как да бъдем по-добри, толерантни и човечни.

24 февруари е Световен ден на борбата срещу тормоза и насилието сред младите хора. Всичко започва в Канада, като протест срещу инцидент, свързан с тормоз в едно училище в провинция Нова Скотия. Събитието е организирано от двама ученици – Дейвид Шепърд и Травис Прайс. При откриването на учебната година през септември 2007 г. в тяхното училище група по-големи ученици се подиграват и тормозят деветокласник, дошъл на училище, облечен с розово поло, докарвайки го до плач. На следващия те ден решават да купят и разпространят сред съучениците си 50 розови тениски в подкрепа на тормозения техен съученик. Скоро тази инициатива на канадските ученици се подема и от хиляди училища по целия свят.

Back to Top