Постижения

11 Февруари2022

Преслава Петрова със специално отличие за млад преводач

Преслава Петрова от 11.а клас на Първо СУ "Свети Седмочисленици" – Търговище е отличена в конкурса на Европейската комисия Juvenes Translatores (млади преводачи). Нейният превод от английски на български  език е избран за един от най-открояващите се, наред с тези на нейни връстници от езиковите гимназии във Варна, Русе и София.

В тазгодишното издание на конкурса участваха 2940 начинаещи преводачи от 689 училища в Европа. Темата беше екологичното бъдеще на планетата и ролята на младите хора. От възможните 552 езикови комбинации участниците използваха 153, включително по-редки комбинации като португалски-фински, български-шведски или словашки-гръцки език.

„Преводачите на Европейската комисия избраха 27 победители (по един от всяка държава на ЕС). Освен това 219 ученици получиха специални отличия за открояващи се преводи.“, уточни преподавателят по английски език Светла Радева. 

Генерална дирекция "Писмени преводи" на Европейската комисия организира ежегодния конкурс Juvenes Translatores от 2007 г. насам. Целта на конкурса е да популяризира чуждоезиковото обучение в училищата и да запознае младите хора с работата на преводача. С годините конкурсът се превърна в преживяване, променило живота на много от участниците и победителите. Някои решиха да изучават превод в университета, а други се присъединиха към преводаческата служба на Европейската комисия като стажанти или преводачи.

Back to Top