Постижения

25 Януари2021

Първо СУ „Свети Седмочисленици” отново на европейски форум

Посланиците на Европейския парламент към Първо СУ „Свети Седмочисленици” в Търговище отново спечелиха право да участват в специалната сесия „Евроскола” в Страсбург. Така училището става единственото в страната, което за втори път ще се представи на форума във Франция.

До успеха се стигна след участието в конкурс, който Бюрото на ЕП в България организира. С поредица от различни инициативи Първо СУ се справи с конкуренцията на единадесет училища от страната и се класира на второ място, след представителите на пазарджишката професионална гимназия „Иван С. Аксаков”. Трети се класираха от езиковата гимназия в Пловдив, а по-назад останаха от езиковата гимназия в Плевен и френската гимназия в града под тепетата.

„Поздравявам учениците за старанието и всеотдайността им” – каза директорът на Първо СУ Севдалина Зафирова.

„За втора поредна година училището ни е сред победителите, което е безапелационен успех. Още повече се радвам, че успяваме да даваме необходимата подготовка и подкрепа на учениците си, за да постигат подобни впечатляващи резултати”

– допълни тя.

Програма „Евроскола“ има за цел да насърчава най-младите европейци да опознаят Европейския парламент, да се включат чрез симулирани заседания в работата му и дори да „гласуват“ неговите резолюции.

По време на своя парламентарен ден в Страсбург около 500 европейски ученици участват в „заседания на комисиите“ и в „пленарни заседания“, разискват и гласуват резолюции като дебатите се водят основно на френски и английски език.

Поради пандемичната обстановка през тази година сесията ще се проведе онлайн на 12 март.

Източник: http://gotargo.com/

Back to Top