Постижения

28 Октомври2020

Момичета от Първо СУ „Свети Седмочисленици" получават награда от английската корона

Четири момичета от Търговище получиха международна награда от херцога на Единбург. Три от тях са от Първо СУ „Свети Седмочисленици - Айсун Исметова, Катерина Стойчева и Селин Билгинова. Четвъртият лауреат е Виктория Грънчарска от Второ СУ „Проф. Никола Маринов”. 

Домакин на церемонията по награждаването беше Първо СУ, а специални гости бяха Любомира Велчева, изпълнителен директор на Наградата за България, Лилия Харизанова – координатор на програмата за Варна и Североизточна България. Началникът на РУО в Търговище Елка Станчева и директорите на двете средни училища Севдалина Зафирова и Анета Куманова.

„Сравнявам Наградата с един магазин” – каза преди церемонията Любомира Велчева – „В него можеш да си купиш увереност, постоянство, приятелства, чудесни преживявания, сертификат и значка, които могат да ти помогнат, когато кандидатстваш след средното си образование”. Директорът на Наградата обясни още, че участниците в програмата могат да придобият и качества, които да им помогнат в личностното им развитие. Тя продължи с метафората за магазина като допълни: „Същевременно валутата, която плащаш е времето, усилията и постоянството, които влагаш.” След това Велчева се обърна към наградените момичета с думите: „Надявам се да продължавате да си вземате още от това преживяване и един ден самите вие да станете продавачи в този магазин”.

Елка Станчева също се обърна към лауреатите на Наградата. Тя каза, че изпитва гордост, когато се среща ученици, които се доказват и развиват. „Вие сте специални за нас. Продължавайте да се развивате и да усъвършенствате уменията и качествата си” – завърши началникът на РУО.

Лидер на търговищката програма е преподавателят по български език и литература Анета Милева, която заедно с още две учителки от Търговище – Десислава Димова и Радмила Сапунджиева, получиха сертификати за супервайзори на Наградата.

Международна награда на херцога на Единбург е водеща международна младежка програма за личностно развитие и постижения. Дава достъп на младежи между 14 и 24 - годишна възраст до глобална рамка, която им предоставя възможност да учат и да растат чрез неформално образование, работейки за международно разпозната акредитация. Участниците в нея се състезават със самите себе си, като предизвикват собствените си убеждения за това на какво са способни и до къде най-далеч могат да стигнат. Постигайки целите си, те развиват умения и качества, които остават за цял живот.

Back to Top