Дейности

16 Юни2020

Евродепутати обсъдиха поуките от коронавируса с ученици от Търговище

Евродепутатите Ангел Джамбазки, Асим Адемов и Петър Витанов участваха във виртуална дискусия с ученици от търговищкото Първо СУ Свети Седмочисленици“. Темата беше „Поуките за Европа след COVID-19. Как ЕС да бъде по-подготвен за бъдещи подобни предизвикателства”.

Посланиците на европарламента в Търговище зададоха редица въпроси и провокираха събеседниците си към задълбочени размисли и обширни отговори. Затова и срещата продължи близо половин час повече от предвиденото. 

Учениците зададоха множество въпроси за младежките политики като Еразъм+ по време на пандемията, за дезинформацията, за бъдещо справяне с кризи, за европейското сътрудничество и добрите практики за преодоляване на икономическите последици от пандемията, за пътищата за развитието на ЕС след кризата.

Младши посланиците на ЕП се интересуваха още от реакцията на България при пандемията, за предстоящата икономическа криза на местно ниво и ползите, които може да извлече страната, както и за влизането в Шенгенското пространство.

Тримата членове на ЕП се обединиха около това, че кризата с коронавируса е извела на преден план солидарността и взаимопомощта, но и нуждата от по-ефективен механизъм за справяне с бъдещи кризи.

Ангел Джамбазки очерта като основна заплаха по време на пандемията по-скоро страха за това какво се случва и какво може да се направи пред медицинските аспекти на заразата. По думите му хората са станали по-податливи на паниката, което е довело и до многобройни конспиративни теории и фалшиви новини. Според него трябва ясно да се очертаят рамки, компетенции, задължения и правомощия между ЕС и държавите членки. „В момента на нужда хора, които не познават другите, помагаха, купуваха лекарства, пазаруваха, грижиха се за възрастни хора“, посочи той като добър извод от кризата.

„Няма държава, която да може да се справи с подобно предизвикателство сама“, заяви Петър Витанов. Той посочи като много важна синхронизацията на здравните системи в ЕС за по-лесно сътрудничество между страните при потенциална втора вълна от COVID-19. Според него кризата е извадила на фокус зависимостта на ЕС от трети страни и нуждата да се възстановят производства на територията на ЕС, което би спомогнало за справянето с икономическата криза. Като полза от ситуацията през последните месеци той посочи това, че много хора са успели да обърнат по-голямо внимание на близките и семействата си и са забавили темпото на живот.

Колкото сме по-единни и сплотени, толкова по-добре можем да се справим с кризите, посочи Асим Адемов. Според него пандемията е извела на преден план нуждата от реформи в Европейския съюз, които да доведат до повече солидарност и по-бързо и адекватно вземане на решения за справянето с бъдещи кризи. Той припомни, че европейските институции вече подготвят мащабни пакети, които да помогнат за възстановяването на икономиките на държавите членки. По думите му един от положителните аспекти на кризата е, че тя е показала с колко по-малко можем да живеем, отколкото сме смятали като консуматорско общество.

Back to Top