Дейности

16 Декември2019

Деца – таланти в Румъния

Група талантливи ученици почиваха от 10 до 15 декември 2019 г. в гр. Търговище, Румъния. Пътешествието се организира и финансира от община Търговище, България и представлява част от обмена между двете едноименни общини.

Младите хора имаха удоволствието  да се срещнат с българската общност от кв. „Матей Воевод“, с чийто членове си размениха подаръци, поиграха народни танци и се повеселиха. Увериха се, че местните българи пазят езика, традициите и обичаите си, и търсят контакти с хора от родината.

Талантите бяха приети в община Търговище, Румъния, приказно украсена за празниците. Те подарихме на г-н Кмета картина – ученическо творчество и получиха  коледни торби с лакомства и напитки, както и много приказни снимки в общинската сграда, превърната в снежен дворец.

Местната организация беше перфектна. С отлично подготвени и различни за всеки обект гидове, младите хора посетиха: Двореца Бранкувенек в гр. Подлоги; Кралският дворцов музеен комплекс; Музея на книгата; Арт – галерията и музея; Зоологическата градина; Туристическия плувен комплекс, Коледния базар и др. в гр. Търговище, Румъния.

След като се върнаха в България младите таланти изразиха благодарност за предоставената им от община Търговище възможност да се запознаят с културата, бита и традициите на побратимения град Търговище в Румъния. „С нашето поведение, отношение и действия съхранихме доброто име на българската култура и на националното ни възпитание; показахме, че сме талантливи и знаещи чрез изкуствата и езиците, които владеем“ се казва в писмото на децата до кмета на община Търговище, България.

Back to Top