Постижения

10 Декември2019

Награда "Смело сърце" получиха ученици от Първо СУ "Св. Седмочисленици"

Ученици от Първо СУ "Св. Седмочисленици" в Търговище получиха годишната награда "Даниела Сеизова - В името на живота". Седмокласниците Асен Чакъров, Ивайла Александрова, Елис Алиева и Мервин Ъшък са отличени в категорията "Смело сърце" . Призът е за създадената от тях аудио книга за незрящи деца и възрастни, съобщи преподавателят им Анета Милева, след церемонията.  

През май тази година младите хора записаха аудио книгата и помогнаха на деца със зрителни увреждания. Книгата е по "Пет приказки" на Валери Петров. Инициативата стимулира четенето и развива толерантност към различието на другите.

"Искам да благодаря от името на децата, на Българския пациентски форум за номинацията и за наградата. Радвам се, че нашите ученици са отличени, но е важно да знаем, че зад тази кауза стоят много повече хора", казва Милева.

Тя припомни, че това са: книжарят и журналист Борислав Курдов от Търговище, чиято е идеята за доброволческата инициатива; екипът на онлайн Радио Търговище, които предоставят звукозаписното студио и помагат с техническата обработка на аудио книгата, журналистът Александър Великов - инициатор на кампанията "Подари ми история", директорът на Първо СУ Севдалина Зафирова, и разбира се, четиримата герои със смели сърца, които помагат на децата със зрителни увреждания да имат досег до озвучени книги.

Церемонията се организира за 10-ти път от Федерация "Български пациентски форум" и се провежда в памет на журналистката Даниела Сеизова, която дълги години води неравна битка с болестта рак на гърдата.

Back to Top