Постижения

25 Ноември2019

Първо СУ – гостоприемен домакин и активен участник в национално състезание по природни науки и екология

От 22 до 24 ноември 2019 г. в Търговище се проведе XVIII Национално състезание по природни науки и екология. Организатори бяха МОН и РУО – Търговище, а училище – домакин бе Първо СУ „ Свети Седмочисленици”. Училището ни отвори широко врати и създаде отлични  условия за работа на национално жури, гости, учители и  ученици  от 22 области на страната. Бяха представени 52 проекта в областта на биология, химия, физика, човекът и природата, екология. Училището – домакин се представи три проекта.

„Въздухът в моя роден град” бе разработен и представен от петокласници и ръководителя им Мирела Маринова. Учениците анализираха съдържанието на прахови частици във въздуха на нашия град като използваха данни от информационна система за качеството на въздуха в реално време, измервано от две станции.

Проектът „ Прозорец към бъдещето” изследва  влиянието на най – голямото промишлено предприятие в района „ Тракия глас” върху екологичната обстановка в Търговище и близките селища. Ръководителят Маргарита Добрева и ученици от девети и десети клас доказаха, че дейността на комбината отговаря на  нормативните изисквания за опазване на околната среда.

Любознателните десетокласници от паралелката с профил „Природни науки” поискаха да узнаят какво количество въглехидрати получават с  консумацията на пакетирани храни . Събираха опаковки от използваните от тях храни в продължение на един месец, след това сортираха опаковките и провериха съдържанието на захари в етикетите, обработиха и анализираха резултатите и ги сравниха с нормите на Световната здравна организация за дневна употреба на въглехидрати. Цялата информация от работата си те представиха в проекта „Отрова в опаковка” под ръководството на Елица Калинска и Галина Гатева.

Трите екипа защитиха отлично своите проекти, както на постерната сесия, така и с презентации пред Националната комисия.  

Галина Гатева – старши учител по биология и здравно образование

Back to Top