Добри практики

18 Ноември2019

Иновативни училища от Търговище и Хисаря обмениха добри практики

Учители и ученици от Първо СУ "Св. Седмочисленици" в Търговище посетиха Хисаря, където споделиха опит и добри практики в обучението. Обменът със СУ "Христо Смирненски" се осъществи по националната програма "Иновации в действие".

Партниращите образователни институции се възползваха от възможността да популяризират своите идеи и да ги демонстрират на място в училището партньор. Посещенията са планирани като диалог между съмишленици, които търсят нови пътища към различното образование.

Работните срещи протекоха и като връщане назад в историята и културата на двата града. При посещението си в Търговище, в началото на месеца, педагозите от Хисаря разгледаха природните и културните забележителности на града, посетиха Мисионис и Велики Преслав. И обратно - хилядолетната история на Хисаря и богатството на града - минералната вода бяха представени от домакините.

По време на тридневните визити се проведоха и открити уроци по български език, история, здравно образование и английски език.  В представянето на иновативните практики участваха учители и експерти от РУО.

Учителите Мария Атанасова и Фирдес Рушудова от Първо СУ "Св. Седмочисленици" представиха мултидисциплинарен урок по английски език, информатика, изобразително изкуство и музика. Урокът премина като екипно състезание с упражнения върху текстове от песни. Технологиите, които използваха участниците за слушане с разбиране бяха таблети с инсталиран QR четец за препратка към песните в you tube. Музикалното изпълнение на една от песните бе поздрав към участници и гости. Експонирана бе и изложба от рисунки по музикалните теми.

Старши учител Роси Станкова представи интерактивен урок по история в 7 клас „Предприемачите през Възраждането“. Учениците бяха създали детски вестник, работиха с документи от РИМ, използваха историческа карта и профил на предприемача. Урокът завърши с детски игри от минали времена.

Иновативен урок проведе и учителят по БЕЛ Анета Милева. Тя демонстрира учене чрез преживяване. Темата бе „Опълченците на Шипка“ и в урока се включиха възстановчиците от национално дружество „Традиция“.

Интимността в човешките отношения беше акцент в урока по Сексуално и здравно образование на Невена Пашкулова от СУ "Христо Смирненски" в Хисаря. Нетрадиционните методи, които използва тя, помогнаха на учениците да се „разчупят“, да създадат нови приятелства и да приемат различията помежду си.

Предстои изготвянето на съвместен продукт от мобилността - обща презентация и електронни уроци. Целта е популяризиране на иновациите.

Първо СУ "Св. Седмочисленици" е най-старото училище в Търговище и едно от първите в страната, които работят по програмата за иновативните училища - вече три години.

Обедно меню

Закуски

Back to Top
Анкета

Одобрявате ли въвеждането на частична униформа за учениците от Първо СУ?