Добри практики

18 Ноември2019

Иновативни училища от Търговище и Хисаря обмениха добри практики

През месец ноември 2019 г. между учители и ученици от Първо СУ "Св. Седмочисленици" гр. Търговище и от СУ "Христо Смирненски" гр. Хисаря се осъществи обменни визити по националната програма "Иновации в действие".

Партниращите образователни институции се възползваха от възможността да популяризират своите идеи и да ги демонстрират на място в училището партньор. Посещенията са планирани като диалог между съмишленици, които търсят нови пътища към различното образование.

Работните срещи протекоха и като връщане назад в историята и културата на двата града. При посещението си в Търговище, в началото на месеца, педагозите от Хисаря разгледаха природните и културните забележителности на града, посетиха Мисионис и Велики Преслав. И обратно - хилядолетната история на Хисаря и богатството на града - минералната вода бяха представени от домакините.

По време на тридневните визити се проведоха и открити уроци по български език и литература, история и цивилизация, здравно образование и английски език.  В представянето на иновативните практики участваха учители и експерти от РУО.

Старши учителите Мария Атанасова (АЕ),  Фирдес Рушудова (И и ИТ) и Румяна Николова (музика) от Първо СУ "Св. Седмочисленици" представиха мултидисциплинарен урок по английски език, информатика, изобразително изкуство и музика в шести клас. Урокът премина като екипно състезание с упражнения върху текстове от песни. Книжките са продукт от екипна работа в рамките на проектно-базирано обучение на шестокласници през миналата учебна година по плана на иновативното училище. Технологиите, които използваха участниците за слушане с разбиране бяха таблети с инсталиран QR четец за препратка към песните в you tube. Музикалното изпълнение на една от песните бе поздрав към участници и гости. Експонирана бе и изложба от рисунки по музикалните теми.

Старши учител по география и икономика Росица Станкова представи интерактивен урок по история в 7 клас „Предприемачите през Възраждането“, като демонстрира проектно-базирано обучение. Учениците бяха създали детски вестник, работиха с документи от РИМ, използваха историческа карта и профил на предприемача. Урокът завърши с детски игри от минали времена.

Иновативен урок проведе и учителят по БЕЛ Анета Милева. Тя демонстрира учене чрез преживяване. Темата бе „Опълченците на Шипка“ и в урока се включиха възстановчиците от национално дружество „Традиция“.

Интимността в човешките отношения беше акцент в урока по Сексуално и здравно образование на Невена Пашкулова от СУ "Христо Смирненски" в Хисаря. Нетрадиционните методи, които използва тя, помогнаха на учениците да се „разчупят“, да създадат нови приятелства и да приемат различията помежду си.

Съвместните продукти от визитите са обща презентация и статия. С тях се постига популяризиране на иновациите в двете училища.

 

Back to Top