Дейности

20 Ноември2017

Втори иновационен лагер по предприемачество

На 17.11.2017 г. в Първо СУ „Свети Седмочисленици” се проведе Вторият иновационен лагер. Той бе част от Световната седмица на предприемачеството от 13 до 19 ноември 2017 г.  и се осъществи със специалното участие на ученици от ПГИИ „Джон Атанасов”. Целта на Иновационния лагер е учениците да развият  умения за работа в екип, вземане на решения под напрежение за кратки срокове, презентационни умения, бизнес планиране и разработка на предприемачески идеи.

Иновационният лагер започна с игри за „разчупване на леда“,  с цел запознаване на младежите. По-късно се формираха екипите, в които участваха по 2 ученици от всяко училище.  

Казусът ” Как искам да изглежда градът на моите мечти” бе много интересен. Младежите трябваше да предложат бизнес решение, което да бъде продадено,  предприемачът е човек, който продава своите идеи. Той знае кои са неговите клиенти, т.е хората, които ще ползват продукта му и познава този, който ще инвестира в идеята му, т.е  журито.  Уважаемото жури бе с председател г-жа Петя Колева – мениджър в „Глас Ко“ ООД и членове: г-жа Теодора Станиславова от Райфайзенбанк и г-н Нурхан Юлми от „Тракия глас България“ ЕАД. Гости на събитието бяха г-жа Христалина Халачева – главен секретар на Община Търговище, г-жа Севдалина Зафирова, г-н Иван Иванов, г-жа Надя Гайдарова и журналисти.

Времето за екипна работа, разработване на бизнес идеите и подготовка на презентациите бе около 3 часа. Младежите презентираха в рамките на 3 минути. Отборите предложиха:

  • да бъдат поставени големи билбордове на кръстопътни места, за да се информират гражданите за всички новости в града ни;
  • да се реновира  стара сграда /общинска собственост/ и да се превърне в място за забавления за хора на всички възрасти;
  • да се построи модерна болница с хеликоптерна площадка /с пари на Общината и от Еврофондове/ и да се поставят автомати за лекарства /те ще бъдат продадени/;
  • център за развлечение с ледена площадка в парк Борово око и място за игри и обучения на територията на Сити Център;
  • ледена пързалка и лятно кино.

Журито беше много затруднено в избора  на победители. Всички бизнес предложения бяха иновативни, интересни и приложими. Те бяха насочени към нуждите на младите хора в Търговище и бъдещите предприемачи си обещаха да ги реализират.  

Росица Станкова – преподавател по предприемачество

Back to Top