Постижения

16 Януари2019

Киберскаутите от Първа гимназия извоюваха ВТОРО място в Национално състезание

Шест момичета от Първо СУ „Св.Седмочисленици“ – Търговище, обединени в отряд CYBERGIRLS, участваха в Национално състезание „Най-добрият киберскаутски отряд“. Близо месец шестокласниците Валентина Илиева, Магдалена Димитрова, Жанин Златева, Оля Прокопиева, Симона Станчева и Фатме Ахмед реализираха дейности по обучаване на връстници за безопасно поведение в интернет. Журито е отредило престижното ВТОРО място за търговищкия отбор. Кибермомичетата са поканени  на церемонията по награждаване в София в Детския научен център "Музейко" на 5 февруари, когато ще се проведат и редица събития по повод Деня за безопасен интернет. 

Представяме ви хронология на дейността на отряда:

В края на октомври 2018 година 28 ученици от VI клас от Първо СУ „Св.Седмочислеици“ – Търговище, преминаха 2-дневен курс по програмата Киберскаут. Запознаха се с рисковете и последствията от неинформираното сърфиране в интернет и изследваха проблемите, до които може да доведе то.

Шестокласниците Валентина, Магдалена, Жанин, Оля, Симона и Фатме,   сформираха екип и стартираха мисия за разпространяване на наученото сред връстници. Начертаха план за действие. Избраха за свои ръководители учителя по български език Анета Милева и по ИТ Фирдес Рушудова. Заедно изготвиха график на дейностите.

Броени дни след това, младите киберскаути стартираха дейностите по предварителния план. Първата им стъпка беше да защитят личните си профили в социалната мрежа Facebook. Измислиха си лого на екипа и го изработиха с компютърна програма. Закупиха си екипи – тениски с логото на отбора.

В началото на ноември, киберскаутите подготвиха и изнесоха пет обучения пред  повече от 120 четвъртокласници на тема „Как да сърфираме безопасно в интернет“. Уроците преминаваха с много емоции и пораждаха въпроси и дебати. Киберскаутите бяха изработили за всеки клас постери и плакати с важна информация – уеб адреса на Националния център за безопасен интернет, горещия телефон за сигнали и докладване и др.

Акцентите на обученията бяха: как да постъпваме, ако някой ни безпокои в Интернет, фалшивите новини в Мрежата; как да се защитим от вируси; как да задаваме сигурни пароли и др. Най-интересните моменти  от уроците бяха последвалите въпроси и горещите дискусии. Една от оригиналните идеи на шестокласничките бе поставянето на казуси и търсенето на решения от четвъртокласниците по проблеми, възникнали онлайн. В края на всеки урок кибермомичетата раздадоха на учениците специални стикери с някои важни правила за онлайн безопасност. Шестте момичета измислиха кръстословици, с които седмица по-късно отново влязоха в час при своите малки приятели и провериха трайни ли са знанията им. И тук ги чакаше огромна изненада! Оказа се, че заредените с впечатления и знания ученици бяха подготвили изложба със свои рисунки на тема „Безопасен интернет“. Всички свои дейности младите киберскаути запечатаха на лента или заснеха на видео.

Мисията на отряд CYBERGIRLS, както и на всички обучени киберскаути, продължава…

Фирдес Рушудова

Видео:

Back to Top