Постижения

20 Декември2018

До Швейцария и назад

Фирдес Рушудова е старши учител по информатика и информационни технологии в Първо средно училище "Свети Седмочисленици" град Търговище. Тя успя да сбъдне една своя мечта - да посети централата на ЦЕРН в Швейцария.

Фирдес е и единственият преподавател от област Търговище, участвал в квалификационния курс в Женева през 2018 година.

Какво е да надникнеш зад стените, в които се крият изобретения, до които достъп има само след преминаване през биометричен вход със сканиране на ретината. Какво има в „страната на елементарните частици" - ЦЕРН, разказва Фирдес Рушудова.

„В периода 13-21.10.2018г взех участие в квалификационен курс по Национална програма „Квалификация“, включващ посещение на ЦЕРН (Европейския център за ядрени изследвания), Женева, Швейцария. Визитите на учители в ЦЕРН започват от 2008 година, като от 2011г. се подпомагат от МОН. Ежегодно нашият областен град е представляван от един или двама заслужили учители. Не смеех и да помисля, че мога и аз да бъда избрана, но уви – понякога делата на човека го отвеждат доста далеч от очакванията му. Различното тази година бе, че програмата даваше приоритет на учители до 35 години, така сред нас преобладаваха млади и нахъсани за знания хора. Също толкова енергична и целеустремена бе ръководителката ни г-жа Свежина Димитрова - директор на Националната обсерватория „Николай Коперник" във Варна. Придружаваше ни и г-жа Вероника Георгиева - представител на Министерството на образованието.

Целта на програмата бе да ни запознае с изградената в ЦЕРН система от ускорители и детектори за фундаментални изследвания на елементарни частици. Учителите сме хората, които най-бързо бихме могли да мултиплицираме тази информация сред учениците си и да ги вдъхновим да се насочат към природо-математическите и инженерни дисциплини, а някой ден да стигнат и те до мястото, където се създава голямата наука.

Централата за ядрени изследвания е на границата между Швейцария и Франция. На територията на ЦЕРН е изграден Големият адронен колайдер (ускорител) LHC, разположен в тунел с дължина на окръжността 27 km и на дълбочина от 50 до 175 m. Той е предназначен за ускоряване на насрещни снопове протони и тежки йони.

По време на пребиваването си в ЦЕРН посетихме установките на ускорителите; фабриката за антиматерия; слязохме близо 100 м под Земята, за да видим каверната на детектора CMS (компактният мюонен колайдер). В лабораторията правихме опит с камерата на Уилсън. В микрокосмоса наблюдавахме симулация на сложния процес, който протича в LHC. Трудно бих могла да изброя в детайли динамичната програма на визитата ни.  Но всичко видяно и преживяно от мен ще намери своя отзвук в работата ми като учител.

Изпълни ме чувство за национална гордост, защото редом с учени от цял свят и българските учени – физици, инженери, ИТ специалисти, имат огромен принос, особено при изграждането на CMS. Имената им са гравирани на плоча, поставена в каверната на детектора. Тя ще напомня на идните поколения за уникалната колаборация от хора от различни континенти, държави, раси и религии, обединени в една обща цел – развитие на науката за изграждане на по-добър свят.

Културната програма включваше посещение на френския град Анси на брега на езерото Анси. Заради замъците и каналите си е наричан „малката Венеция“. В Женева прекарахме няколко часа в разходка и търсене на  „съкровищата“ - забележителностите на града: Фонтанът „Же д'О", Дворецът на Нациите, Международният музей на Червения кръст, Цветният часовник в Английската градина, Катедралата Сен Пиер,  Женевският университет  и паркът на бастионите, Швейцарският национален музей, Островът на Русо на река Рона, Руската православна църква и др. Нашите домакини устроиха за нас швейцарска вечеря в типичен алпийски ресторант. Опитахме и специалитета „швейцарско фондю със сирена“. Двама музиканти ни потопиха в звуците на характерните народни инструменти. Ние от своя страна подготвихме българска вечер и поканихме преподавателите си.

На път към България, движейки се по протежението на Женевското езеро посетихме град Веве, в който е живял Чарли Чаплин и швейцарския град Монтрьо, известен с редица фестивали. Статуя на Фреди Меркюри се извисява на крайбрежната улица.

Посетихме и замъка на женевските князе Шато де Шийон. Величествените Алпи, в далечината връх Монблан, планина Юра, проходът Гран Сан Бернар – граница между Швейцария и Италия, заливът Триест в Италия, градчето Дивача в Словения, където нощувахме и още много географски забележителности допълват картината, която изникваше пред очите ми в прдължение на девет дни. И най-удивителното бе, че аз бях частица от този колорит. Незабравимо преживяване, за което ще разказвам дълго!“

Фирдес Рушудова
ст.учител по ИИТ в IСУ „Св. Седмочисленици“, гр. Търговище

Back to Top