Добри практики

29 Октомври2018

Киберскаути в I СУ

На 22.10. и 23.10.2018 в Първо СУ „Св. Седмочисленици“ се проведе обучение на 28 ученици от шести клас по програма "Киберскаут" на Фондация "Приложни изследвания и комуникации",  координатор на Национален център за безопасен интернет.  Обучението представи в детайли проблемите, с които децата се сблъскват ежедневно в интернет.  То кореспондираше с направленията "повишаване на мотивацията и осведомеността" и "интернет на нещата"  на инициативата "Европейска седмица на програмирането". 

Учениците бяха подготвени да изпълняват трите роли на киберскаута: да бъде пример за отговорно поведение онлайн (със своите знания, умения и качества), да съветва връстниците си при проблеми в интернет и, участвайки в екип, да организира интересни инициативи, чрез които да разпространява знание за онлайн безопасността сред  други деца. Чрез включване в разнообразни дейности шестокласниците  имаха възможност да развиват умения за екипна работа, презентационни умения и способността си за критично мислене.

Обучените ученици ще  сформират киберскаутски отряди и ще се включат в националното състезание за най-добри публични дейности, подготвени и проведени от киберскаути. Най-добрите отряди ще бъдат наградени на специална церемония в София в Деня за безопасен интернет – 5 февруари 2019 г.  

Back to Top