Постижения

21 Юни2018

Престижна награда за ученици от І СУ „Свети Седмочисленици“

На 19.06.2018 г. в Сатиричния театър „Алеко Константинов“ в гр. София бе проведено награждаването на първенците в Националния ученически конкурс „Посланици на здравето“, под патронажа на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. Учениците от ХІ В клас от І СУ „Свети Седмочисленици“, гр. Търговище, с класен ръководител Росица Георгиева получиха престижната ІІ награда за забележително и оригинално изпълнение на проекта „Живот без зависимости“, от номинацията на Министерството на културата.

Конкурсът бе проведен в периода от месец октомври 2017 г. до месец май 2018 година. През осемте месеца учениците от ХІВ клас осъществиха много дейности:  проведоха две анонимни анкети за проучване на отношението на подастващите към пушенето и приемането на алкохол сред ученици от VІІІ до ХІІ клас в началото и в края на проекта; обявиха конкурс за рисунка на тема „НЕ на цигарите и алкохола” сред учениците от V - VІІІ класове, проучиха и систематизираха информация за заболяванията на дихателната и сърдечно - съдовата система, предизвикани от тютюнопушене и приема на алкохолни напитки и направиха презентации, които представиха пред ученици от различни възрасти, проведоха разговори за техния начин и среда на живот, за опасността от пасивното пушене и от ранното „опитване” на цигарите и алкохола; със съдействието на Миглена Иванова, представител на РЗИ – Търговище, проведоха две измервания на количеството въглероден оксид в издишан въздух сред  ученици от VІІІ – ХІІ класове, които са пушачи и непушачи  – в началото и в края на проекта;  проведоха и среща-разговор с Миглена Иванова, на която присъстваха много ученици, учители и родители. На срещата беше представен филм, в който ученици и възрастни споделяха кога и защо са започнали да пушат, лекари даваха  примери за вредата от пушенето и посочваха начини за лесно отказване от тези зависимости. Месец април бе обявен за месец на мобилността в училище с използване на фитнес- уредите в двора. На среща с актрисата Радина Василева  и комика Николай Станоев беше прожектиран късометражния филм „Моментът никога не е само един“, създаден специално за проекта „Шофиране=Отговорност. Бъди отговорен – не шофирай пил“ от Перно Рикар България. След филма проведоха дискусия за начините за забавление на младите хора и за проблемите, свързани с безотговорното шофиране в нетрезво състояние. За завършването на проекта в края на месец май проведоха хепънинг за презентиране на всички дейности на екипите и резултатите от тях чрез снимки, клипове, скечове, парад на цигарени кутии с ужасяващи надписи.

Удовлетворени от своята дейност, учениците от ХІВ клас, като истински посланици на здравето, успяха да мотивират приятелите и съучениците си да живеят здравословен живот без зависимост от цигарите и алкохола.

Back to Top