Дейности

30 Май2018

Журналисти в училище

Как да разпознаваме фалшивите новини? Как журналистите избират темите, по които работят? Има ли медийна война? Как се прави репортаж? Колко рано се става? Кой се грижи за облеклото на водещите? Как репортерът сдържа емоцията си? Тези и още много други въпроси отправиха десетокласниците от Първо СУ „Св. Седмочисленици” към журналиста от БТВ Мария Савкова. Тя е сред най-лъчезарните и доказани професионалисти в репортерския състав на националната медия.

Срещата им бе част от националната инициатива „Ученици питат- журналисти отговарят“ на фондация „Работилница за граждански инициативи” към фонд „Валя Крушкина”.

Тема на разговора бяха фалшивите новини, вредата от тях и ненужната наивност на потребителите. Учениците се запознаха с конкретни примери и получиха съвети как да се предпазват от подвеждащите вести.

За десетокласниците, на които предстои да вземат своите важни решения в професионалното ориентиране, срещата беше и полезна, и приятна, и вдъхновяваща, защото репортерът сподели опита си как да отстояват решенията си и как да степенуват ценностните си приоритети.

Срещата завърши с уговорка Мария Савкова да съдейства на желаещите да се запознаят с телевизията, с новинарските екипи и процесите в нюзрума на БТВ. А сърдечната раздяла вещае нови следващи срещи.

Инициативата започва преди няколко години, а целта е журналисти от водещи медии да информират подрастващите и да ги подпомагат в избора на професия, да популяризират сред младите хора потребността от социална активност и отношение към проблемите на деня.

Back to Top