НП "Осигуряване на съвременна образователна среда" | Първо СУ "Св. Седмочисленици" гр. Търговище

Модул "Библиотеките като образователна среда"

Вълнуваща среща с драматурга Димитър Димитров

Той е роден в България, но повече от 20 години е живял и работил в Канада.  За първи път се качва на сцената, когато е на шест – дават му роля на джудже. И оттогава започва да „расте“ и да печели публиката не само в България, а и по света. Негови пиеси се поставят в Съединените американски щати, Австралия, Грузия, Латвия, а в Румъния негов текст влиза в учебната програма на учениците.

Димитър Димитров е писател, драматург и режисьор, но освен това прави преводи от три езика, пише сценарии за филми, участва в кинопродукции като каскадьор. Председател е на международна фондация Интернешънъл талант клъб, Канада (International Talent Club, Canada), която има за цел да подкрепя млади таланти по целия свят. Българската публика свързва името му с поставяните у нас пиеси за деца „Нестинари“, „Играта“, „Истинският крал на Азириут“, „Храбрецът“. В момента е директор на Драматично-куклен театър „Васил Друмев“ – Шумен.

Срещата му с възпитаници на Първо СУ „Свети Седмочисленици“ се превърна в интересен, проникновен разговор за творческия процес, за образованието, за духовните търсения на човека и за други актуални проблеми на нашето общество.

Пред младите хора в залата Димитър Димитров говори близо четири часа. Време, в което сподели как е започнал да пише, коя е първата му творба и как самите те да преодолеят „страха от белия лист“, когато правят своите опити за лично творчество. За него професията на драматурга е „божествена“, защото той създава един различен свят от реалния и се стреми този свят да бъде по-добър.

Той говори за магията на литературата и им даде съвет да четат повече книги, защото е важно да развиват чувствителност към малките неща от всекидневието и към всичко, което ни заобикаля. Димиров обясни, че литературата е начин да интерпретираме света около нас, затова четенето е важно.

Учениците споделиха с него личните си читателски вкусове, а той им обясни защо имат смисъл задължителните литературни текстове. Подчерта колко важно за младия човек е да търси, да пробва, да си поставя и да преследва цели – само така се научава да прави връзки между нещата, развива мисленето си и придобива смелост да пожелава нови неща.

Гимназистите от Първо СУ „Свети Седмочисленици“ участваха активно и в двете срещи с драматурга, задаваха му десетки въпроси, а в края самите те го изненадаха с кратък етюд, който изпълниха на английски език.

Момичетата и момчетата имаха една вдъхновяваща среща не само с драматурга, но и с личността на един творец –  интелигентен, търсещ и заразяващ.

Срещата е организирана в рамките на проект по Националната програма „Осигуряване на съвременна образователна среда”, модул „Библиотеките като образователна среда”.

  


"За ползите от четенето" беседваха учениците от 6 Г. клас

Учениците от 6. Г клас в Първо СУ „Свети Седмочисленици” бяха на гости в училищната библиотека, където дискутираха ползите от четенето. Те посетиха и новия библиотечен кът на училището и дискутираха важни идеи, свързани с ползите от четенето на книги като средство за усъвършенстване на мозъчната активност, развитие на паметта, обогатяване на речника и преодоляване на стреса.

Заедно с г-жа Надежда Димова учениците стигнаха до извода, че четенето на книги ни прави не само по-умни, но и по-щастливи!

Дейностите се реализират във връзка с Национална програма "Осигуряване на съвременна образователна среда" , модул "Библиотеките като образователна среда".

   


Писателят в час по литература

Учениците от 6. В клас на Първо СУ "Св. Седмочисленици" преживяха втора вълнуваща среща с майстора на перото Неда Антонова. Писателят продължи темата от предишния час за това как се пише книга.

Този път часът премина като практикум и учениците осъзнаха колко важен е диалогът в един роман, как правилно се подбират прилагателните за описание на персонажите и как да направят образа на героя пълнокръвен и интересен. В края на часа бе организиран импровизиран конкурс за най-подходящо заглавие на работния роман. Представително жури, с членове Керанка Петкова, Диана Рунчева, Татяна Димитрова и Милена Димитрова, определи крайния победител, а наградата беше сладка почерпка.

В една по-непринудена атмосфера учениците добиха представа за тайните на творческия процес, разбраха, че писането на книга е сериозна и трудоемка задача, но когато знаеш целта, имаш идеята и освободиш въображението си, всичко е възможно и може да стане много забавно! Учениците вече имат оформен проект за бъдеща книга!

Дейностите са свързани с НП "Осигуряване на съвременна образователна среда", модул "Библиотеките като образователна среда".

  


Първа среща с Роалд Дал

Кой е Роалд Дал? С този въпрос започна днес часът по четене на II г клас. Децата бяха впечатлени от творчеството на уелския писател. Някои от тях споделиха, че са гледали екранизации на книгите му "Матилда" и "Чарли и шоколадовата фабрика", но знаят, че книгите винаги са по-интересни от филмите и с удоволствие биха ги прочели.

Надя Димова, библиотекар в Първо СУ „Свети Седмочисленици“ ги запозна и с други произведения на Роалд Дал. Тя им представи негови заглавия, които могат да намерят във фонда на училищната и на регионалната библиотека.

Двама от учениците четоха на глас кратки приказки от автора и с това феновете му определено се увеличиха.

Часът се проведе във връзка с изпълнение на дейностите по НП "Осигуряване на съвременна образователна среда", модул "Библиотеките като образователна среда".

  

 


Читателски клуб събира ученици от гимназиален етап в Първо СУ „Свети Седмочисленици“ в Търговище. Идеята за създаването му се ражда през декември, в рамките на проект по Националната програма „Осигуряване на съвременна образователна среда”, модул „Библиотеките като образователна среда”.

Клубът организира различни събития като отворени дискусии, литературни четения, срещи с утвърдени писатели и поети и др. Макар да е създаден спонтанно, той бързо набира популярност и в момента в него членуват близо 20 ученици. Срещите им са редовни и изпълнени с интересни разговори.

В края на зимата младите читатели се зареждат с литература под открито небе, като провеждат срещите си в двора на училището или в близкия парк „Борово око“. Там става още по-интересно, защото към тях се присъединяват и други хора.

„Идват всякакви хора – млади и възрастни, общителни и не толкова, запалени читатели, литератори или просто любопитни хора, които искат да научат повече. Срещите са много приятни, защото обменяме информация и мнения.“ - споделят членовете на клуба.

За всеки един от тях ползата от извънкласно занимание като клуба по четене е голяма - стимулира мозъка, намалява стреса, развива паметта, разширява речниковия запас.

„Обединява ни страстта към книгите и четенето. Освен това откриваме ползите от него и не го смятаме за нещо скучно, което ни налагат от училище. Харесва ни.“

„Вярвам че един ден читателските клубове ще станат масово явление. Все повече хора осъзнават необходимостта да поддържат умувете и душите си будни и вдъхновени чрез стойностни книги така, както спортуват, за да поддържат тялото си здраво.“ – казва ръководителят на клуба Анета Милева.

Можете да видите някои от любимите места за четене на учениците в галерията ни ТУК.


Кои са актуалните тенденции при книгите за тийнейджъри?

Стимулира ли въображението четенето на книги?

Четене и лайфстайл. Модерно ли е да се чете?

Тези и още много други въпроси обсъдиха осмокласници от Първо СУ „Свети Седмочисленици“ - Търговище по време на онлайн дискусия „Четенето и ние“, организирана в рамките на проект по Националната програма „Осигуряване на съвременна образователна среда”, модул „Библиотеките като образователна среда”.

Всеки от учениците сподели коя е любимата му книга, като направи и кратко представяне на автора и сюжета. Оказа се, че тинейджърите предпочитат да четат съвременни млади автори, които паралелно водят влог в платформата за видеосподеляне Ютуб (You Tube). Сред най-четените са Изабел Овчарова и Слави Панайотов. Място сред “любимите” имат и автори като Стивън Кинг, Джоан Роулинг и др.

Друга тенденция, която се открои по време на дискусията е, че да се чете днес е модерно. Четенето е сигнал, че принадлежиш към по-особена среда. Разбира се това, което се чете, трябва да се осмисля по някакъв начин, а не да остава на нивото на модата.


Ученици от V “в” и V „г” клас от Първо СУ „Свети Седмочисленици“ посетиха Регионална библиотека „Петър Стъпов“ - Търговище. Те се запознаха с дейността на библиотеката, отделите и ресурсите ѝ. Проведоха беседа с библиотекарите и заедно потърсиха отговори на въпросите „Кой може да ползва услугите на библиотеката?“, „Как и откъде да си потърсят информация?“ и „С какво е полезна библиотеката?“.

Петокласниците се запознаха и с детската работилница „Аз уча и мечтая“. Всеки от тях получи читателска карта и си тръгна с желаното четиво.

Инициативата е част от проекта „Осигуряване на съвременна образователна среда“, модул „Библиотеките като образователна среда“.  Основната му цел е да се създаде интерес и любов към книгата, да се формират навици за четене и умения за учене през целия живот.


Във връзка с изпълнение на заложените дейности по Национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“, модул „Библиотеките като образователна среда“ и жадни за нови знания и второкласниците от I СУ "Св. Седмочисленици" се запознаха с училищната библиотека. Децата бяха нетърпеливи и едва дочакаха да се върнат отново в училище след обучението от разстояние в електронна среда. Интересните книжки веднага ги плениха с интересни истории и красиви илюстрации. Това мотивира децата да продължат практиката си да представят интересна книжка, която са прочели пред класа. Така училищната библиотека се сдоби с най- ревностните си читатели.

    


126 книги на стойност 1501,17 лв  обогатиха   библиотечния фонд на I СУ „Свети Седмочисленици“ гр. Търговище  с нова съвременна литература. Средствата за закупуването им са осигурени чрез проект по Национална програма  „Осигуряване на съвременна образователна среда“ модул „Библиотеките като образователна среда“. Изборът на заглавия е направен след проучване, извършено чрез анкета в различни класове и е в съответствие с образователните и информационни потребности на учениците. Подбраните книги са от разнообразни жанрове, с интересни текстове и увлекателен сюжет.

Създаден е и „кът за четене“ – уютно място, където учениците имат свободен достъп до книги и възможност да четат в комфортна атмосфера, да обсъждат своите читателски интереси и да участват в организираните в библиотечния кът срещи и изяви.


На 17.03. на гости на шестокласниците в Първо СУ "Св. Седмочисленици" бе директорът на Регионална библиотека "Петър Стъпов" гр.  Търговище г-жа Росица Куцарова с презентация на тема "Четенето в епохата на интернет". Учениците бяха запознати и с новите дигитални възможности за четене, обучение и развитие на компютърни умения в библиотеката. Обсъдиха се въпроси, свързани с четенето в социалните мрежи, възможностите за четене онлайн и предпочитанията на децата за книжен или електронен формат на книгата днес. Всички стигнаха до извода, че четенето е важно, независимо от предпочитания формат. Някои от учениците получиха като подарък от библиотеката читателски карти.

 

 


Ученици проведоха урок в библиотеката

На 10.03.2021г. учениците от VIв клас на Първо СУ “Свети Седмочисленици” проведоха урок в Регионална библиотека „Петър Стъпов” в Търговище.

За пръв път учениците посетиха отдели в библиотеката, непознати за тях досега, и с изненада откриха, че там се съхраняват и могат да се ползват грамофонни плочи и аудиокасети със съдържание, което трудно се открива в интернет.

Учениците беседваха с библиотекарите, а след това споделиха впечатленията си от посещението като попълниха работни листове. Според шестокласниците четенето може да бъде не само полезно, но и интересно и забавно.

От библиотеката поеха ангажимента да издадат на гостите си читателски карти, а учениците обещаха, че ще станат редовни посетители и страстни читатели.

Посещението беше част от дейностите по  Национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“, модул „Библиотеките като образователна среда“.

Работен лист

 

 

 

 

 

Back to Top