НП "Осигуряване на съвременна образователна среда" | Първо СУ "Св. Седмочисленици" гр. Търговище

Модул "Библиотеките като образователна среда"

Ученици от V “в” и V „г” клас от Първо СУ „Свети Седмочисленици“ посетиха Регионална библиотека „Петър Стъпов“ - Търговище. Те се запознаха с дейността на библиотеката, отделите и ресурсите ѝ. Проведоха беседа с библиотекарите и заедно потърсиха отговори на въпросите „Кой може да ползва услугите на библиотеката?“, „Как и откъде да си потърсят информация?“ и „С какво е полезна библиотеката?“.

Петокласниците се запознаха и с детската работилница „Аз уча и мечтая“. Всеки от тях получи читателска карта и си тръгна с желаното четиво.

Инициативата е част от проекта „Осигуряване на съвременна образователна среда“, модул „Библиотеките като образователна среда“.  Основната му цел е да се създаде интерес и любов към книгата, да се формират навици за четене и умения за учене през целия живот.

Във връзка с изпълнение на заложените дейности по Национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“, модул „Библиотеките като образователна среда“ и жадни за нови знания и второкласниците от I СУ "Св. Седмочисленици" се запознаха с училищната библиотека. Децата бяха нетърпеливи и едва дочакаха да се върнат отново в училище след обучението от разстояние в електронна среда. Интересните книжки веднага ги плениха с интересни истории и красиви илюстрации. Това мотивира децата да продължат практиката си да представят интересна книжка, която са прочели пред класа. Така училищната библиотека се сдоби с най- ревностните си читатели.

    


126 книги на стойност 1501,17 лв  обогатиха   библиотечния фонд на I СУ „Свети Седмочисленици“ гр. Търговище  с нова съвременна литература. Средствата за закупуването им са осигурени чрез проект по Национална програма  „Осигуряване на съвременна образователна среда“ модул „Библиотеките като образователна среда“. Изборът на заглавия е направен след проучване, извършено чрез анкета в различни класове и е в съответствие с образователните и информационни потребности на учениците. Подбраните книги са от разнообразни жанрове, с интересни текстове и увлекателен сюжет.

Създаден е и „кът за четене“ – уютно място, където учениците имат свободен достъп до книги и възможност да четат в комфортна атмосфера, да обсъждат своите читателски интереси и да участват в организираните в библиотечния кът срещи и изяви.


На 17.03. на гости на шестокласниците в Първо СУ "Св. Седмочисленици" бе директорът на Регионална библиотека "Петър Стъпов" гр.  Търговище г-жа Росица Куцарова с презентация на тема "Четенето в епохата на интернет". Учениците бяха запознати и с новите дигитални възможности за четене, обучение и развитие на компютърни умения в библиотеката. Обсъдиха се въпроси, свързани с четенето в социалните мрежи, възможностите за четене онлайн и предпочитанията на децата за книжен или електронен формат на книгата днес. Всички стигнаха до извода, че четенето е важно, независимо от предпочитания формат. Някои от учениците получиха като подарък от библиотеката читателски карти.

 

 


Ученици проведоха урок в библиотеката

На 10.03.2021г. учениците от VIв клас на Първо СУ “Свети Седмочисленици” проведоха урок в Регионална библиотека „Петър Стъпов” в Търговище.

За пръв път учениците посетиха отдели в библиотеката, непознати за тях досега, и с изненада откриха, че там се съхраняват и могат да се ползват грамофонни плочи и аудиокасети със съдържание, което трудно се открива в интернет.

Учениците беседваха с библиотекарите, а след това споделиха впечатленията си от посещението като попълниха работни листове. Според шестокласниците четенето може да бъде не само полезно, но и интересно и забавно.

От библиотеката поеха ангажимента да издадат на гостите си читателски карти, а учениците обещаха, че ще станат редовни посетители и страстни читатели.

Посещението беше част от дейностите по  Национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“, модул „Библиотеките като образователна среда“.

Работен лист

 

 

 

 

 

Обедно меню

Back to Top