Дейности

20 Май2023

Ученици премахнаха езиковата бариера по време на международен фестивал

Младшите посланици на Европейския парламент от Първо СУ „Свети Седмочисленици“ в Търговище осигуриха устен превод от български на английски език за журито и участниците в Международния фестивал „Вълшебната завеса“. Гимназистите спомогнаха за успешната комуникация между домакини и гости, като превеждаха успоредно с речта на говорещите. Прецизната им работа гарантира успеха на събитието и даде възможност на чуждестранните участници да следят изказванията и разискванията и на двата езика.

Във всеки от петте фестивални дни, учениците, разпределени по двама, придружаваха актьорите и членовете на международното жури от Гърция, Чехия, Румъния и Сърбия. Освен на представленията, младите преводачи бяха с тях и по време на обиколката им в историческия музей и други туристически и културни забележителности в Търговище.

„Въпреки че устният превод е една от най-специфичните и трудоемки преводачески дейности, нашите ученици се справиха блестящо, като показаха задълбочени познания по чуждия език и то в различна от училищната среда.“ – коментира преподавателят и старши посланик на ЕП Анета Милева.

„Благодарни сме за възможността да помогнем и едновременно с това да упражним езика. За краткото време, което прекарахме заедно, успяхме да запознаем чужденците с нашата култура и да преживеем незабравими мигове, докосвайки се до най-добрите постановки за деца.“ -  споделиха младите преводачи.  

Тази дейност не е нова за младшите посланици – миналата година те влязоха в ролята на преводачи и съдействаха на децата от Центъра за специална образователна подкрепа да могат да комуникират със своите гости от частно училище в Швейцария.

  

Back to Top