Дейности

07 Март2023

НАВЪН Е ДЕН

       За да стоим на сянка, някой друг преди нас е посадил дърво. За да имаме свобода, героите на България са отдали най-скъпото- своя живот.

Ученици от III  и IV клас в Първо средно училище „Св. Седмочисленици“- град Търговище отбелязаха Трети март с рецитала „Навън  е ден“ и четири песни. Подготовката за представлението бе осъществена в модула „Музикален театър“, воден от Йорданка Донева. Сценарият е създаден по мотиви от пиеса на Татяна Йотова и допълнен от ръководителя на състава.

Пронизващата идея, че никой не е избирал своята родина, ни препрати столетия назад във Времето. Имаше думи за врабчетата, които никъде не отиват, защото обичат родната си земя, за разпилените чеда на България в чуждите страни. Разказ за българското слово и тайнствата на нашата азбука, за подвига на Левски и  Ботев.  

Интересни бяха ролите на Учителката (Никол), Знаменоската (Айсу), Боримечката(Сали), хан Аспарух(Слав), Крум Страшний (Здравко), цар Симеон Велики (Дориан). Тържествената ситуация премина в залата на ОДК - ЦПЛР. Участваха и децата от  Вокална група „По ноти“, с вокален педагог Сабина Донева.

Родителите имаха възможността да оценят постиженията на своите деца. „Перфектни деца!“- възкликна Петя Веселинова, майка на Здравко Тодоров.

Мотото на спектакъла  „Има, има още българи на тая земя!“ се повтаряше често. Финалната реплика бе: В НАШЕТО БЪДНО ИМА БЪЛГАРИЯ. С горд и  непобедим народ. Слънце от багрите български блика. Българска орис велика!

А накрая всички ученици запяха заедно:

 Аз знам Българийо, аз знам,

че друга няма като теб!

На колене не би застанала ти в този свят!

И в теб се кълнем!

Back to Top