Постижения

06 Февруари2023

Десетокласници от Първа гимназия на второ място в състезание по програмиране

Белис Алиосманова и Стефан Димитров от 10.а в Първо СУ "Свети Седмочисленици" извоюваха второ място в Ludogorie Hack 2023, който се проведе през почивните дни в Разград. Двамата участваха в екип и създадоха уеб приложение, свързано с младите хора и предоставящо лесен достъп до възможности за тяхното развитие. Това им донесе и парична награда от 750 лева.

„Белис и Стефан са амбициозни млади хора, които постоянно предизвикват себе си и развиват самостоятелно уменията си в програмирането. Боравят с технологии и езици, далеч надминаващи изучаваните в училище в часовете по информатика. Заедно се включиха в хакатона и в нелеката надпревара извоюваха второ място. Задачата получиха в петък вечер, а в неделя вече имаха готов продукт! Избраните от тях технологии са Java, Spring Boot, SQL, Angular и др. Блестящо защитиха проекта си.“, каза преподавателят им по информационни технологии, Фирдес Рушудова.

Първенец в състезанието стана десетокласник от ПМГ "Акад. Никола Обрешков" гр.  Разград, а трето място отредиха на два отбора - ученици от II СУ "Никола Маринов" и ученици от  ПМГ "Акад. Никола Обрешков". В надпреварата се включиха и възрастни с изявен интерес към компютърните науки.

Хакатонът е отборно състезание за хора с интереси в областта на софтуерна разработка, онлайн предприемачество, информационни технологии и иновативни продукти. Целта на инициативата е да събере на едно място програмисти, дизайнери и предприемачи, които заедно да направят прототип за софтуерен продукт по задание. Инициатор е организацията Дигитално общество Търговище, която през месец октомври проведе и друго мащабно по рода си ИТ събитие - CodeWeek.

 

Back to Top