Дейности

19 Януари2023

Петокласници сътвориха мил жест на топлина

Според народните вярвания след Атанасовден зимата започва да си отива. Настъпват по-топли дни, макар че тази година климатът ни изненада с топло, почти пролетно време. Но какво се случва в душите на хората? Дори навън да е топло, недоимъкът и нищетата отварят процепи, откъдето духа хлад и карат човек да потреперва. И изниква въпросът: Има ли кой да запали пламъчето, което да сгрее човешкото същество отвътре? За щастие – намират се такива хора. Срещаме ги и сред нашите ученици в Първо СУ „Свети Седмочисленици”, които успяват да направят по някой жест за някого в нужда.

Такъв е и примерът с петокласниците от паралелки А и Г. В деня, когато зимата започна да отстъпва, те направиха мил жест, който сгря деца в неравностойно положение в село Дралфа.

В слънчевия Атанасовден добротворците организираха кратко пътуване до търговищкото село. Там ги посрещнаха усмихнатите и любопитни очи на малките възпитаници и милото отношение на детските учителки. Посрещнаха ги в подредена и освежена стая, в която не липсваше нищо за обучението на децата. Разбира се, малчуганите бяха свикнали с обстановката и бяха нетърпеливи да разберат какво се крие в шарените пакети, които им носеха учениците от Първа гимназия и учителката им Мария Атанасова.

В цветната хартия децата опаковаха най-различни играчки и книги. Книжките са от онези с приказките и много картинки.

Идеята за посещението се родила още преди Коледа. Учениците искали да направят нещо добро за деца, на които родителите нямат възможност да ги глезят с подаръци. Запретнали ръкави и не им отнело много време да приготвят изненадите.

Желанието им да творят добро и да внасят топлина ще намери израз и в следващи техни инициативи. Не само в деня, когато зимата си отива.

 

Back to Top