Дейности

28 Октомври2022

Кои са будителите днес?

Анкета: Кои са будителите днес? Отговарят наши ученици

В навечерието сме на един обичан празник – Деня на народните будители. Почитаме българските книжовници, просветители и революционери. В годините на османско иго те са озарявали очите на българите със светлината на буквите и знанието за славното ни минало. Повеждали са ги към борба за свобода и независимост. Посявали са семената на знанието и просвещението. Но дали откриваме днес будители в съвременното общество? Този въпрос зададохме на ученици от Първо СУ „Свети Седмочисленици” Ето техните отговори:

   Иван Каменов: Будителите са хора, които гледат да просветят народа. Те са хора всеотдайни на делото си и не се отклоняват от своята цел. Според мен будителите на днешното ни време са нашите учители. Те винаги подпомагат нашето учение и развитие и са верни на своята кауза.

  Цветомир Димитров: Будителите, това са хора, които, чрез своята любов към отечеството, формират националното ни самосъзнание. В съвремието към будителите според мен можем да поставим нашите учители, както и писателите, и хората, които работят да се запази нашата национална идентичност.

  Веселина Илиева: Будителите са хора, които ни правят вдъхновени и ни тласкат към нови цели, нови идеали и ни карат да се замислим по някакъв начин за нашето съществуване. В днешно време будители са хората които се занимават с някакъв вид изкуство, като режисьора Владимир Петков например. Неговите спектакли те карат да се замислиш, дори и да са комедии, пак те карат да си задаваш въпроси.

  Светимира Петрова: Будители са тия хора, които ни правят активни, карат ни да разсъждаваме и вникваме в дълбините на нашия ум, хора, които обичат да се занимават с всякакви инициативи и събират наедно съмишленици. В днешно време будителите за мен са писателите, защото те с думите си вникват в умовете ни и ни карат да разсъждаваме постоянно, като пример мога дам писателя Георги Бърдаров. В романа си „Absolvo te“ той разказва за трима герои които са различни по съдба, по етнос, по вяра, но в случващото се ни кара да бъдем толерантни, да приемаме недостатъците и различията си.

  Магдалена Димитрова: Според мен будители са всички хора, които се опитват да стигнат до обществото, които обичат народа си и се стремят да достигнат до всички с помощта на изкуството, културата. Такива са актьорите, режисьорите, хората които създават филми, писателите, голяма част от учителите – онези, които ни карат да мислим, да участваме в различни инициативи, да помагаме и да бъдем активни членове на обществото.

  Димитър Стойчев: За мен будители са тия, които се опитват да събудят обществото. Те знаят какво искат и как да го постигнат, като целта им е по-добро общество, като цяло, и единство. За мен в днешно време будители са хората, които работят в читалищата. Самият аз съм участник в читалищна формация и мога да кажа, че тия хора са пазители на традициите, пазители на българското и пазители на това, което в скоро време може да бъде забравено.

  Саня Бутрева: Будителите за мен са хора, които подтикват останалите към действия, към общозначимата цел. В днешно време това са учителите, защото те са хората, които ни напътстват и подкрепят морално, за да израстем като осъзнати хора.

  Беркай Хасанов: Според мен будител е тоя, който те кара да се замислиш върху нещата и те кара да действаш ,а не да чакаш някой друг да направи нещо. Пример за съвременни будители са учителите. Те отделят време и сили да ни научат на важни неща и ни подкрепят морално и духовно.

  Сабри Ахмедов: Според мен будител е да насърчаваш хората какво да правят, да им покажеш истината и своето мнение. Примери са учителите, които ни насърчават, разказват ни случки от своя живот и ни карат да се замислим, да не правим тия грешки, които са направили те.

  Асен Николаев: За мен съвременните будители са писатели и журналисти. Смятам, че в днешно време журналистиката остава като място за развиване на будителските идеи, тъй като журналистите развиват интереса към нещата, които ние не виждаме. Работата им да „ровят“ там, където няма светлина, да ни показват неща, които никой никъде не е виждал и не е чувал, и с провокативни статии развиват интереса във всички области - култура, политика, социален живот.

Back to Top