Дейности

15 Септември2022

С повече ученици започна учебната година в Първа гимназия

С по-голям брой ученици започна учебната година в Първо СУ „Свети Седмочисленици“. Тази година учениците нараснаха до 1208, което е с 12 повече от миналата година. За пръв път в училището влязоха 96 деца, които заеха скамейките в четирите класни стаи на първолаците. 

С усмивки и добро настроение учениците, родителите и учителите превърнаха 15 септември в пъстър празник. Да уважат тържеството бяха дошли Валери Симеонов – заместник областен управител на Търговище, Рая Матева – заместник-кмет на Община Търговище и Мария Вълчева – ст. експерт в Регионалното управление на Образованието.

„Първа гимназия е специално място с още по-специални хора. Усърдието и всеотдайността, с които учители и ученици подхождат към всяко ново предизвикателство са наистина вдъхновяващи” – каза в словото си директорът на училището Петранка Ангелова. Тя сподели още, че зад всяко успяло дете има няколко поизморени, но щастливи учители. „Защото учителите никога не се предават. Това просто не е в кръвта ни. За да възпиташ и отгледаш победители, ти самият трябва да си такъв” – допълни директорът.

Валери Симеонов поздрави учениците и призова да не забравят заветите на П.Р. Славейков. „Той, преди много години, тук, в Търговище е поставил началото на образованието. Това е една голяма традиция и не трябва да забравяме неговите завети“ – каза заместник областния управител и отстъпи мястото пред микрофона на Рая Матева. 

Тя също отправи поздрави към учениците и сподели, че е важно да започнат новата учебна година с убеждението, че образованието е основа на едно силно и сплотено общество. „Не подценявайте силата на знанието. Не на оценките, а на знанието“ – обърна се тя към учениците – „Знаещият човек е свободен. Свободният човек е силен“ – допълни тя и от името на местната администрация обеща помощ и подкрепа.

Светли хоризонти, неуморима воля и успехи по пътя на знанието пожела Мария Вълчева от името на началника на РУО. 

Back to Top