Добри практики

26 Януари2022

Елена Йончева проведе час с ученици от Първа гимназия

Във второто издание на „Европейски час“ младши посланиците на ЕП от Първо СУ „Свети Седмочисленици“ – Търговище имаха възможност да се срещнат с евродепутата Елена Йончева, представител на Прогресивния алианс на социалистите и демократите.

Темите за дискутиране бяха свързани с областите, в които Йончева е силно ангажирана в работата си като евродепутат – „Политиката на ЕС в областта на миграцията и убежището" и "Спазването на принципите на правовата държава".

По време на срещата, в платформата Microsoft Teams, Елена Йончева обясни, че в Комисията по миграция има 14 депутати и че по-обстойно се наблюдават държави като България, Словения, Словакия, Малта и Полша и тяхното отношение към мигрантите.

Тя отговори на множество въпроси, свързани с бежанците. Стана ясно, че те задължително преминават през здравни тестове, а по-голяма част от тях започват да учат и работят, като така не натежават икономически на дадената държава.

В срещата се включи и Бехназ Хабиби, която е дошла в България със семейството си от Афганистан и в момента е ученичка в гимназия в Димитровград. Бехназ разказа за трудния живот на бежанците и сподели, че в България ѝ харесва, тъй като тук може да мисли за бъдещето.

Относно втората основна тема, Елена Йончева заяви, че за нея правовата държава е: независим съд, свободни медии, право на образование, развитие и себеизразяване на всяка една личност.

"Борете се за правова държава!" - се обърна Йончева в края на срещата към всички старши и младши посланици на Европейския парламент в България.

Back to Top