Дейности

22 Ноември2021

Учениците от Първа гимназия ще получават експертна помощ по теми, свързани с ЕС

Двайсет младежи от Първа гимназия преминаха курс „Евроексперти“ към Европа Директно – Шумен и вече оказват съдействие на по-малките, като ги учат как да разпознават фалшивите новини и как да се справят с невярната и подвеждаща информация в дигиталната среда.

Чрез различни игри, викторини и упражнения, младите евроексперти преподават на съучениците си и знания, свързани с Европейския съюз, неговата история и ценности.  

Темите на уроците са подбрани и разработени така, че да бъдат достъпни.  Обучителите използват учебни помагала и материали, осигурени от Европа Директно – Шумен.  

„Използваме и официалните учебни материали на ЕС, сайта https://europa.eu/learning-corner, където информацията е разделена по възрастови групи и обхваща теми, свързани с работата на европейските институции, демокрацията, правата на човека, толерантността, солидарността, културното многообразие, фалшивите новини. Всичко това е поднесено на достъпен език и дори най-малките могат да го разберат. При тях има допълнителни стимули и подаръци.“, пояснява Георги Йорданов, който е един от младите евроексперти.

 „Част от темите са свързани с подготовката и изпълнението на проекти в областта на неформалното образование и междукултурния обмен и по-специално възможностите, които дава програмата „Еразъм плюс“. Това е изключително полезно за учениците от среден и горен курс.“, допълва Георги.

Младите евроексперти продължават с обученията, като идеята им е да обхванат всички 1200 ученици от Първо СУ „Свети Седмочисленици“.

Back to Top