Дейности

29 Октомври2021

Будителите vs. Хелоуин

Будителите vs. Хелоуин

29 октомври 2021.

Във време, в което хората се разделяме не само на червени и на сини, а на всякакви други; когато не знаеш какво те очаква утре и как да реагираш днес, когато образованието по цял свят вече стърже дъното и съзнанието за смисъл и принадлежност е размито до неузнаваемост, в Първо СУ „Свети Седмочисленици“ - Търговище се случи нещо прекрасно!

 Неда Антонова - нашият писател и Будител от новото време - дойде на гости на 7.в клас, за да разсъждаваме заедно и да съпоставим противоположностите, само за да разберем, че те се допълват. Да се упражним не само в английската граматика, но и в българския фолклор и традиции. И в крайна сметка, да се забавляваме.

В началото на часа поговорихме за двата празника – английският и българският. Лесно видяхме разликите, но намерихме и много прилики. Halloween произлиза от “halo” – ореол, защото в началото е било вечер на светците и на починалите. Неда разказа на децата за героизма на нашите будители и за значимостта на тяхното дело. БУДИТЕЛ ли си или ЗРИТЕЛ? Се запита всеки от нас, присъстващите. Директорът на училището, госпожа Севдалина Зафирова, й връчи почетна грамота за „Будител на Годината“. Няколко пъти просълзихме нашата приятелка Неда Антонова, но със сълзи на гордост и умиление.

Седмокласниците ръботиха по следния сценарий: тяхната учителка е ухапана от зомби и скоро ще се превърне завинаги в чудовище, ако те не решат правилно петте предизвикателства. Разделени на пет отбора, децата се впуснаха в надпревара по различните секции, за да се справят ЗАЕДНО с всяка задача и да получат по една съставка за вълшебната отвара, която ще спаси любимата им учителка. Предизвикателствата бяха:

  • Решете задачите от стр.93 в учебника;
  • Решете задачите с минало продължително и минало просто време;
  • Свържете българските будители с техните дела и заслуги;
  • Открийте 8-те правописни грешки в текста;
  • Изиграйте Дунавското хоро.

На последната секция беше най-трудно, защото никой не можеше да играе Дунавско хоро, но лично 81-годишната Неда Антонова им го преподаде, пя и подскача заедно с тях и накрая го научиха!

Всичко беше толкова оспорвано, че накрая имаше два отбора, претендиращи за първото място. Съдиите на петте секции отсъдиха: Двата отбора да се надиграват с ръченица.

С много смях, подаръци за участниците и баница с късмети от Неда Антонова завърши този незабравим урок.

Кой казва, че България е бедна? Богати сме ние! Имаме най-богатото минало, имаме прекрасни деца и съвременни будители! „Когато човекът или народът е готов, онова, за което е готов, ще дойде!“.

Back to Top