Постижения

15 Септември2021

Вицепрезидентът награди ученички от Първа гимназия

На официална церемония в Националния исторически музей вицепрезидентът Илияна Йотова и посланикът на Великобритания в България Роб Диксън отличиха 31 ученици от цялата страна. Сред тях бяха и Селин Джалилова, Катерина Стойчева и Айсун Исметова от Първо СУ „Свети Седмочисленици” в Търговище, които постигнаха Сребърно ниво в Международната награда на Херцога на Единбург.

„Младите хора на България ни дават много със своята енергия и амбиция, със смелостта да отстояват себе си, да защитават позициите си със сериозни аргументи. Най-ценното – умеят да гледат на живота отвъд стереотипите и клишетата“ – каза Йотова в словото си и допълни, че Наградата е мощен стимул за младите хора да опознаят себе си и да открият нови качества и умения.

По време на награждаването Селин държа реч, в която посочи, че Наградата дава мотивация на човек да опита нещо ново като го изкарва от зоната му на комфорт. „Помага ти да наблюдаваш и контролираш напредъка, като по този начин ти показва, че хубавите неща стават бавно и изискват много време и усилия, за да се случат. Но не е ли това част от онзи процес, в който ти се превръщаш в по-добрата си бъдеща версия?” – каза Селин. Тя допълни, че участието в международната награда е предизвикателство, което човек сам отправя към себе си и в процеса учи много нови и полезни неща.

Награда на херцога на Единбург е международна програма, в която младежи на възраст от 14 до 24 г., с помощта на лидери, постигат цели, поставени от самите тях. В трите нива на програмата – бронзово, сребърно и златно, младите хора предизвикват себе си в различни сфери и така придобиват умения и качества, които допринасят за тяхното личностно развитие и активно участие в общността, в която живеят. Инициативата се организира в 160 държави. В България се провежда под патронажа на Президента Румен Радев. Заради неотложни ангажименти, обаче той не успя да присъства на церемонията в столицата.

Back to Top