Добри практики

05 Юли2021

Подготвиха учители от Първо СУ „Св. Седмочисленици“ да преподават STEM

57 учители от Първо СУ „Св.Седмочисленици“ – Търговище участваха в изнесено обучение на тема "STEM в образованието – работилница за ресурси и идеи", което се проведе на 2 - 4 юли 2021г. в Слънчев бряг. По време на 3-дневния курс те усвоиха нови подходи, които ще им помагат да са по-креативни в работата си, да правят забавни и интересни уроци и да преподават умения по начин, по който ще бъдат използвани в реалния свят.

Прилагайки наученото, преподавателите ще помагат на децата в опознаването на техните интереси и таланти. Това ще става основно чрез игра и симулиране на реални ситуации. Могат да се използват материали и предмети от ежедневието - налични играчки, конструктори, роботи, кукли, игри.

STEM обхваща 4-те принципа, идентифицирани като ключови в образованието на 21-ви век: творчество, сътрудничество, критично мислене и комуникация. Абревиатурата се използва в западната образователна система. Тя идва от английски език и обхваща обучението по наука, технологии, инженерство и математика.  Подходът STEM обаче е много повече от „залепване“ на понятията заедно. Това е философия на образованието, която обхваща преподавателски умения и учебни предмети по начин, който прилича на реалния живот.

Обучението се проведе по Проект "Квалификация за професионално развитие на педагогическите специалисти" и носи 3 квалификационни кредити на учителите. Организатор е РУО – Търговище в партньорство с образователното министерство. Изпълнител е СНЦ "Образование и технологии" с обучители проф. д-р Румяна Папанчева, Людмила Дерменджиева и Благовеста Попова.

Back to Top