Постижения

24 Юни2021

Най-добрите автори на есета са от Първо СУ „Свети Седмочисленици“

Първите три места за най-добро есе в конкурс на тема „Наркотиците – един пропилян живот“ са за ученици от Първо СУ „Св.Седмочисленици“ - Търговище. Адем Адемов, Руджан Исмаилов и Селен Евгениева – и тримата от осми клас – се класираха съответно на първо, второ и трето място. 

Отличени са и двама млади художници, изпратили рисунки по темата. Бирджан Расимов от 6.клас и Ангел Иванов от 10.клас получиха грамоти за участие.  

Конкурсът е организиран от Общински съвет по наркотични вещества и Превантивно-информационен център – Търговище. Поводът е Световният ден за борба с наркоманиите, който се отбелязва на 26 юни.

Има десетки начини, по които можеш да пропилееш живота си, но няма по-лош начин от това да се пристрастиш към наркотиците. Днес те са най-голямата заплаха за човечеството, наред с Ковид пандемията и екологичната катастрофа. Затова си струва да поговорим за тях.

Така Руджан Исмаилов започва своето есе – разговор с читателя. Той разглежда проблема за наркотиците от различни страни. Твърди, че е замесено цялото ни общество – някои купуват дрога, други я продават, а всички останали са потърпевши.

Замесено е цялото общество – за едни това е бягство от реалността, а за други - машина за пари. За наркоманите това е избор, но за останалите е страх. Страх от това кой седи до теб в училище, автобуса или метрото... И тук е огромният проблем за човечеството. Светът става зъл и мрачен и не искаш да си част от общество, в което има наркомани.  

В есето си Асим Адемов посочва измеренията на проблема и причините, които карат младия човек да посегне към наркотиците.

Повечето тийнейджъри се нуждаят от обич и грижа, а когато не ги получат, търсят заместител някъде другаде. Това „другаде“ може да е човек, домашен любимец или продукт, който да им даде усещането, че не са сами и че са обичани.

Адем разказва истинска история за млади наркомани, отритнати от обществото, без цел и мечта в живота, единствено опитващи се да намерят дрога на улицата. И задава въпроса:

Не е ли по-добре да тръгнеш по път, който води към успех, а не към провал? Да имаш живот, изпълнен с истински чувства и емоции, а не с илюзии. Любовта, грижата, радостта могат да се открият по всякакъв начин, но пътят към тях не минава през дрогата. Всеки избира сам.

Всеки избира сам.

Back to Top