Успели възпитаници на Първа гимназия

14 Юни2021

Йоана Илиева за успешния старт

Днес ще ви срещнем с още един възпитаник на Първо СУ„Свети Седмочисленици” – Йоана Илиева. Тя е поредният успял човек в плеядата от доказали се личности, с диплом за средно образование от нашето училище.
След гимназията Йоана Илиева продължава в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, откъдето излиза като магистър по право. Следва магистратура по Европеистика от Института по европейски науки към Свободния университет в Брюксел (VUB), Белгия.

Професионалният й път започва в Министерство на финансите през 2006 г., където участва в стратегическото планиране и подготовката на страната ни за управление на средствата от ЕС по линия на политиката по сближаване.

Йоана продължава да работи по темите, свързани със законодателството на ЕС като главен експерт по европейските въпроси в Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове в 41-то Народно събрание.

През 2013 г. европейската мечта отвежда Йоана в столицата на Европа - Брюксел и в сърцето на процеса на вземане на решения - Европейският парламент, където работи като политически съветник по Общата селскостопанска политика и въпросите, свързани с устойчивото развитие.

Сега, вече във вихъра на ангажиментите и натовареното ежедневие, изпълнено с важни дела, Йоана си спомня за училището си:

 „Винаги ще пазя Първа гимназия в сърцето си като моя втори дом, в който създадох приятелства за цял живот и в който се формирах като личност. Безкрайно благодарна съм на моите учители - Емилия Александрова, Йорданка Димитрова, Надежда Хубенова, Анета Атанасова, Севдалина и Живко Зафирови, че запалиха в мен любовта към знанието и критичното мислене - мой верен компас на международната сцена. Като щастлив възпитаник на I-во СОУ се гордея и с факта, че майка ми- Снежана Митева, е един от най-уважаваните и отдадени на професията си начални учители.“

Думите й припомнят и нещо важно, което трябва да се има предвид – че стартът е важен. Той дава началното ускорение и уменията, от които зависи как ще преминем по трасето на изпълнения с предизвикателства живот. А в случая успешният старт е Първо СУ „Свети Седмочисленици” в Търговище.

Back to Top