Дейности

09 Юни2021

Вълнуваща среща с драматурга Димитър Димитров

Той е роден в България, но повече от 20 години е живял и работил в Канада.  За първи път се качва на сцената, когато е на шест – дават му роля на джудже. И оттогава започва да „расте“ и да печели публиката не само в България, а и по света. Негови пиеси се поставят в Съединените американски щати, Австралия, Грузия, Латвия, а в Румъния негов текст влиза в учебната програма на учениците.

Димитър Димитров е писател, драматург и режисьор, но освен това прави преводи от три езика, пише сценарии за филми, участва в кинопродукции като каскадьор. Председател е на международна фондация Интернешънъл талант клъб, Канада (International Talent Club, Canada), която има за цел да подкрепя млади таланти по целия свят. Българската публика свързва името му с поставяните у нас пиеси за деца „Нестинари“, „Играта“, „Истинският крал на Азириут“, „Храбрецът“. В момента е директор на Драматично-куклен театър „Васил Друмев“ – Шумен.

Срещата му с възпитаници на Първо СУ „Свети Седмочисленици“ се превърна в интересен, проникновен разговор за творческия процес, за образованието, за духовните търсения на човека и за други актуални проблеми на нашето общество.

Пред младите хора в залата Димитър Димитров говори близо четири часа. Време, в което сподели как е започнал да пише, коя е първата му творба и как самите те да преодолеят „страха от белия лист“, когато правят своите опити за лично творчество. За него професията на драматурга е „божествена“, защото той създава един различен свят от реалния и се стреми този свят да бъде по-добър.

Той говори за магията на литературата и им даде съвет да четат повече книги, защото е важно да развиват чувствителност към малките неща от всекидневието и към всичко, което ни заобикаля. Димиров обясни, че литературата е начин да интерпретираме света около нас, затова четенето е важно.

Учениците споделиха с него личните си читателски вкусове, а той им обясни защо имат смисъл задължителните литературни текстове. Подчерта колко важно за младия човек е да търси, да пробва, да си поставя и да преследва цели – само така се научава да прави връзки между нещата, развива мисленето си и придобива смелост да пожелава нови неща.

Гимназистите от Първо СУ „Свети Седмочисленици“ участваха активно и в двете срещи с драматурга, задаваха му десетки въпроси, а в края самите те го изненадаха с кратък етюд, който изпълниха на английски език.

Момичетата и момчетата имаха една вдъхновяваща среща не само с драматурга, но и с личността на един творец –  интелигентен, търсещ и заразяващ.

Срещата е организирана в рамките на проект по Националната програма „Осигуряване на съвременна образователна среда”, модул „Библиотеките като образователна среда”.

Back to Top