Дейности

10 Май2021

Ученици от Търговище си направиха читателски клуб

Читателски клуб събира ученици от гимназиален етап в Първо СУ „Свети Седмочисленици“ в Търговище. Идеята за създаването му се ражда през декември, в рамките на проект по Националната програма „Осигуряване на съвременна образователна среда”, модул „Библиотеките като образователна среда”.

Клубът организира различни събития като отворени дискусии, литературни четения, срещи с утвърдени писатели и поети и др. Макар да е създаден спонтанно, той бързо набира популярност и в момента в него членуват близо 20 ученици. Срещите им са редовни и изпълнени с интересни разговори. Някои от тях се провеждат в Регионална библиотека "Петър Стъпов".

В края на зимата младите читатели се зареждат с литература под открито небе, като провеждат срещите си в двора на училището или в близкия парк „Борово око“. Там става още по-интересно, защото към тях се присъединяват и други хора.

„Идват всякакви хора – млади и възрастни, общителни и не толкова, запалени читатели, литератори или просто любопитни хора, които искат да научат повече. Срещите са много приятни, защото обменяме информация и мнения.“ - споделят членовете на клуба.

За всеки един от тях ползата от извънкласно занимание като клуба по четене е голяма - стимулира мозъка, намалява стреса, развива паметта, разширява речниковия запас.

„Обединява ни страстта към книгите и четенето. Освен това откриваме ползите от него и не го смятаме за нещо скучно, което ни налагат от училище. Харесва ни.“

„Вярвам че един ден читателските клубове ще станат масово явление. Все повече хора осъзнават необходимостта да поддържат умувете и душите си будни и вдъхновени чрез стойностни книги така, както спортуват, за да поддържат тялото си здраво.“ – казва ръководителят на клуба Анета Милева.

Можете да видите някои от любимите места за четене на учениците в галерията ни ТУК.

Видео:

Back to Top