Добри практики

29 Април2021

Ученици се потопиха в тайните на професията на библиотекаря

„Винаги сме си представяли, че професията библиотекар е доста скучна и че библиотекарите по цял ден редят книги и шъткат на присъстващите хора, които вдигат прекалено много шум. Това обаче въобще не е вярно. За човек, който обича книгите, професията библиотекар е истинска мечта!“ – така петокласници от Първо СУ „Свети Седмочисленици“ коментираха срещата си с г-жа Надежда Димова, която от години ръководи училищната библиотека.

От нея те научиха, че работата на библиотекаря не е толкова лесна, колкото изглежда на пръв поглед. За да си библиотекар е нужно да обичаш книгите и да можеш да даваш добър съвет на читателя.

Хората от тази професия трябва да са много грамотни, културни, тактични и могат да се контролират във всяка ситуация. И не на последно място – да умеят да комуникират с децата.

Надежда Димова им разказа някои любопитни факти за професията на библиотекаря. Оказа се, че тя е много древна - на повече от четири и половина хиляди години. Макар че в най-първите библиотеки е било позволено да влизат само мъжете. Преди време, за да кандидатстваш за работа в националната ни библиотека „Св. Кирил и Методий“ е трябвало да направиш 4 теста по обща култура и да отговориш вярно на 95 процента от въпросите! А също така и да знаеш френски, немски, латински, руски, английски.

 „По време на посещението ни в библиотеката, забелязах как се променя отношението на децата към книгата и към професията. Повечето от тях заявиха, че наистина са смятали професията за монотонна и непривлекателна, но сега виждат, че изискванията към съвременния библиотекар са много повече. Освен да се занимава с пряката библиотечна работа, той трябва да бъде и психолог, и организатор, и специалист по информационни технологии.“ – сподели мнението си г-жа Кристина Славова, учител по български език и литертура.

В края на срещата, учениците разгледаха каталози, запознаха се с най-новите заглавия в библиотечния фонд и заеха някои от тях за вкъщи.

Back to Top