Постижения

23 Април2021

Ученичка от Първо СУ с престижна награда в Национален литературен конкурс

Валерия Милчева е отличена с трета награда в Националния литературен конкурс, посветен на личността и делото на Васил Левски. Организатори са Регионална библиотека „Петър Стъпов“ и вестник „Търговищки новини“.

Ученичката от VIII.а клас е наградена за есето си на тема „Нужен ли ни е Левски днес?“. 

В своето есе Валерия прави паралел между живота на Апостола и живота на съвременния млад човек. Тя акцентира върху факта, че твърде  често младите не получават подкрепата, от която се нуждаят.

„Близките ни хора ни обичат и не го правят с лоши намерения, а от страх да не пропилеем живота си в правене на нещо, което в техните очи изглежда невъзможно. А какво се случва с младеж, чийто родители не вярват в него? Той също спира да вярва в себе си.“, пише в есето си Валерия.

И тук идва „на помощ“ Апостола със своя пример.

„Левски не се е влияел от мнението на околните. Борил се е със зъби и нокти срещу поробителите, без да знае дали ще постигне или промени нещо. Борил се е срещу това, което е смятал за нередно.“.

Валерия завършва с думите: „Такива трябва да са младите хора, чието бъдеще стои пред тях – смели, със силен характер и несломим дух. Никой не може да ти каже дали ще успееш, но трябва да опиташ. Дължиш го на себе си. Винаги има вероятност да се провалиш без значение колко си добър в това, което правиш. Но ако успееш може да постигнеш велики неща, и да се превърнеш в модел на подражание и герой за някого, също както Левски за цяла една нация.“.

Творбата на Валерия Милчева ще бъде отпечатана на страниците на вестник „Търговищки новини“ и във фейсбук страницата на Регионална библиотека „Петър Стъпов“ - Търговище.

Back to Top