Постижения

23 Април2021

Учениците ни се представиха отлично в Национално математическо състезание

Учениците от начален етап на Първо СУ „Свети Седмочисленици” за пореден път доказаха знанията си като превзеха челните позиции в регионалния кръг на националното математическо състезание „Европейско кенгуру”. Те получиха грамотите си от началника на Регионалното управление на образованието Елка Станчева.

„В това състезание се изисква много логическо, нестандартно мислене, много усет. Затова много се радвам на постиженията, които имате. Специално поздравявам Вашите учители. Продължавайте по същия начин да давате знания и умения на учениците, да ги развивате“ – каза Елка Станчева и призова победителите догодина отново да се включат в състезанието.
А конкуренцията не бе никак лека. За призовите места спориха 376 деца от цялата област.   Участниците от първи клас са общо 90. На първо място е Джан Тахиров от Първо СУ „Св. Седмочисленици“ с резултат от 75 точки. Второто място си поделят шестима първокласници от нашето училище. Това са Емре Мустафов, Здравко Тодоров, Ивайла Асенова, Итън Атанасов, Мартин Цветанов и МеричМюшредин, които са с по 71 точки. С общ резултат 63 т. на трето място от същото училище е Кристияна Захариева.

Участниците от II клас са 92-ма, като отново първенците са от Първо СУ „Св. Седмочисленици“. Това са Ева Русева със 77 т., Нели Касърова със 73 т. и Кристиян Кирилов със 72 т.

Най-много са участниците от III клас – 111. На първите две места са ученици от Първо СУ „Св. Седмочисленици“ - Мартин Шайков с 61 т. и Борислава Станиславова с 60 т. На трето място е Еркан Сейфулов с 59 т. от IV ОУ „Иван Вазов“.

На 29 май 2021 г. предстои учениците от V до XII клас също да премерят математическите си способности.

За първи път състезанието се организира от френски математици начело с проф. Андре Деледик и проф. Жан-Пиер Будинна 15 май през 1991 г. и е наречено ,,Френско Кенгуру”.

Идеята е да се решават едни и същи задачи по едно и също време от максимален брой ученици.В първото състезание се включват около – 120 000 ученици, а през следващите години те надхвърлят един милион. Състезанието постепенно разширява границите си и започва да се организира едновременно в различни европейски страни. 

Задачите са разпределени по възрастови групи. Целта е да бъдат решени максимален брой от задачите на състезанието за кратко време. Ето защо се счита, че състезателят, който получи добри резултати, притежава сериозни математически знания и личностни качества.

В България състезанието се провежда за първи път през 1993 г. Две години по-късно то получава сегашното си име - „Европейско Кенгуру“.

Снимки от награждаването на победителите вижте в галерията ни ТУК!

Back to Top