Добри практики

22 Април2021

Ученици от Първо СУ „Св. Седмочисленици“ с творчески инициативи за 22 април

С поредица от творчески инициативи учениците от Първо СУ „Св. Седмочисленици“ се включиха в отбелязването на Международния ден на Земята – 22 април. Те превърнаха училището в пъстрота и свежест от нарисувания и декориран от тях многообразен растителен свят.

Красиви букети разцъфтяха изпод сръчните ръце на учениците от II.г клас по повод Деня на Земята. Техният Кораб на знанието акостира в Япония - страната на изкуството Икебана. Магията на източното изкуство ги завладя и те успяха да сътворят красота от всяка тревичка, клонка и цвете, както и да ги аранжират според детския си усет - в стар чайник, кутийка от крем, черупка от кокос и дори в готварска лъжица. По този начин темата за опазването на Земята присъства в класната стая наживо. Пътуването на морячетата към далечна Япония бе под мотото "Земята е наша!" с техни рисунки, носещи доброто послание.

В часа по немски език учениците от XI.б клас коментираха инициативите на природозащитната организация WWF. Те обогатиха лексиката си, търсейки отговор на въпроса:“Ist es so schwer, für die Erde etwas zu tun?“ (Толкова ли е трудно да се направи нещо за Земята?). Десетокласниците са единодушни, че всеки един е длъжен да направи нещо добро за нашата Земя.

"Нека със спорт спасим планетата!" - така Микаела Йорданова от XI.г клас започна дискусията на тема "Малките стъпки днес, които  водят до големи промени утре". Нейните съученици представиха есе и две презентации на тема "Водата - среда на живот".  

Учениците от XI.в клас засадиха дърво в двора на училището. Дървото е традиционно българско - червен дъб, с което децата искат да покажат връзката и приемствеността с българските традиции. В него те вложиха желанието си да оставят нещо за спомен след себе си - когато завършат училище, да остане едно посадено дърво след тях, за да има къде да се срещат и откъде да започват срещите им. За това идните дни ще направят ограда и ще поставят надпис до дървото, а всеки понеделник ще полагат грижи за него.

Учениците от II.а отбелязаха 22 април, като се запознаха с някои интересни факти. Научиха от кога се отбелязва празника и се запознаха с емблемата - гръцката буква "тита". Изготвиха и табло с рисунки на тема "Земята е моят дом".

Учители, родители и ученици от VIII.в, VIII.г, IX.в и от други класове взеха участие в дейности, свързани с растително освежаване на двора.

Снимки от творческите инициативи по повод Деня на Земята вижте в галерията ни ТУК!

Back to Top