Добри практики

25 Февруари2021

Нека доброто започне от нас!

Много  ученици и учители в начален етап в I СУ „Свети Седмочисленици“  казаха “Не на тормоза в училище”, закичвайки се с розови фланелки – стикери.  В беседи и разговори те обсъдиха проблемите за тормоза в училище и семейството, за необходимостта да бъдем съпричастни и да не затваряме очите си, когато някой е подложен на насилие и унижение.

Учениците от I б клас позираха с розови тениски, маски и балони. Нарисуваха плакат с розови ръчички-„Не на тормоза!“ Снимаха се до розовата тениска, изработена от големите каки и батковци.

Децата от 2 „в“ клас  започнаха часовете с „ Песен за приятелството“. Припомниха си златните правила на учениците в училище. Изгледаха презентацията на тема: „Не на тормоза в училище“- ценности и правила на класа. Направиха табло „Бъди мой приятел“ със снимки от забавления и празници в класа.

В розови балончета поставиха „ вълшебни“ думи – Благодаря, Извинявай, Моля, Съжалявам, Здравей.

            Рисуваха на тема : „ Приятели“, разказваха приказки, разкази и четоха пословици и поговорки за доброто и приятелството.

Малките морячета от 2 г клас започнаха деня с разговори за доброто и приятелството. Разбира се основният цвят в дрескода за деня е розово и червено. Децата споделиха, че се чувстват прекрасно след направено добро. Всяко дете получи емблема корабче с мотото "Не на тормоза в училище". Поставиха  розово корабче на вратата на класната стая и залепиха около него позитивни думички.

Учениците от 4 клас тази година подкрепиха събитието облечени в розово и под мотото: Нека бъдем добри и толерантни! Да спрем тормоза в училище! Първо попълниха  въпросник за тормоза, за да осмислят разликата между тормоз и агресия, да ги различават, разпознават и се борят с тях, като вземат най-подходящото решение. След анализ на попълнените отговори стана ясно, че учениците от класа не са подложени на тормоз. Изводите, които всички си направиха са, че агресията и тормозът са ненужни, непродуктивни, нараняващи и си обещаха да не ги предизвикват.

Децата   нарисуваха тематични символи, знаци , за да кажат :  "Не, на насилието!" Поискаха  извинение помежду си с домашни курабийки...

Back to Top