Дейности

18 Февруари2021

Извънредните ситуации крият невероятни възможности

За предизвикателствата, неформалното обучение и споделения опит разговаряха днес осмокласници от Първа гимназия с представители на Международната награда на херцога на Единбург. Виртуалната среща беше шанс за учениците да открият в какво са добри и в какво не. Заедно с екипа на Наградата те търсиха насоки, които ще им дадат гъвкавост, свобода и възможност да развиват себе си в условията на „новото нормално“.

“Наградата е един прекрасен начин да запълните ползотворно свободното си време. Пандемията, която обхвана света, ни принуди да се затворим в домовете си, но ние трябва да останем все така продуктивни и позитивни. Защото въпреки затрудненията в ежедневието ни, животът трябва да продължи, а ние отново да се устремим към мечтите си. Наградата ви предоставя уникалната възможност да се забавлявате с нови дейности, докато опознавате себе си и всичко, което ви заобикаля. Вие имате нужда да разберете на какво сте способни, за да можете после да управлявате един нов и по-добър свят.” –– каза в обръщението си изпълнителният директор на Наградата за България Лилия Харизанова.

От началото на учебната година нови 24 участници от Първо СУ се присъединиха към програмата. Рисуване, творческо писане и рецензии на книги, усъвършенстване на фотографските умения, изучаване на чужди езици, изработка на мартеници, уебсайт програмиране, изпълнения на пиано, изготвяне на идеен проект са само част от дейностите, с които се занимават младежите през последните месеци в направлението „Умения“.

В направление „Физическа активност“ всяка седмица младите отделят време, за да повишат физическата си издръжливост и бързина като изучават различни бойни изкуства, бързо ходене, бягане на къси и дълги разстояния, туризъм, тенис на корт, фолклорни танци, зумба, балет и още много други.

Международната награда на херцога на Единбург работи в училища и организации в повече от 130 държави по целия свят. Ученици и студенти на възраст 14-24 години участват в нея на три нива: Бронз, Сребро и Злато. Участниците във всяко ниво си поставят амбициозни цели в направленията доброволчество, физическа активност и умения, а в края участват в приключенско пътуване. Програмата предизвиква младите хора да развиват самодисциплина при определяне и постигане на целите си.

Back to Top