Добри практики

22 Декември2020

Неочакван Коледен подарък

В последните учебни дни, преди така очакваната коледна ваканция, учениците от 11 а клас, профил „Математически“, получиха неочакван подарък. В часовете по Обектно ориентирано проектиране и програмиране (ООПП) на 18 и 21.12.2020 г. младежите имаха гост-oбучител. Алпер Ахмедов, бивш ученик на I СУ „Св.Седмочисленици“, вече дипломиран компютърен инженер, с радост прие предизвикателството да проведе занятия с практическа насоченост на тема „Класове и методи в Java“. С интересни примери от реалния живот лекторът илюстрира изграждането на класове, член-променливи, конструктори, методи в класа и др. Традиционно в тази паралелка учениците проявяват интерес към ИТ специалности във ВУЗ. В часовете имаше и разговор за бъдещите ползи от изучавания материал в училище.

Учителите по ООПП - Фирдес Рушудова и Пламен Ангелов, също имаха изненада, но и предизвикателство към 11 а да създадат приложение с графичен интерфейс за калкулиране на „Мечтана Коледа“. В допълнение, демонстрираха работата с приложение за създаване на пъзели, подходящи за изненади на близките по празниците.

Към виртуалната класна стая прие поканата да се присъедини и г-жа Димана Петрова - преподавател по ИТ в I СУ „Св.Седмочисленици“. Тя оцени високо подхода на лектора при представяне на темата. А специален сертификат бе нейният коледен подарък за Алпер. 

Практиката да ни гостуват млади хора, някои от тях бивши ученици, и да споделят личния си опит не е нова и ще продължи в бъдеще.

Така изпратихме последните учебни часове на 2020 година – с изненади и предизвикателства,  с усмивки и надежда за по-добро.

Back to Top