Добри практики

07 Май2020

Ученици от Първа гимназия подготвят дигитален сборник за Деня на Европа

Книга "Под дъгата на Европа" пишат младежи от Търговище - посланици на Европейския парламент. Възпитаниците на Първо СУ "Св. Седмочисленици" работят по онлайн изданието по повод Деня на Европа - 9 май. Партнират им центърът "Европа директно" в Шумен и Регионалната библиотека в Търговище.

"Под дъгата на Европа" е издание за деца. Младежите разказват истински истории за места, герои и събития от реалността. Някои от приказките са авторски, а за други е черпено вдъхновение от действителни случки.

"Във всички тях търсим отговор на големите въпроси за живота и неговия смисъл. За намесата на човека в природата и в световния ред. За връзките между хората, за любовта и толерантността и за конфликтите, породени от липсата й", казват в предговора младите автори.

Според тях книгата е опит да се покаже, че точно сега е важно да сме по-загрижени един за друг и заедно да посрещаме предизвикателствата, които носи COVID-19.

Вярваме, че социалното дистанциране е единственото ефективно решение, но то не пречи на свободната комуникация. Връзката с външния свят е възможна виртуално - чрез интернет и социалните медии. Затова избрахме формат, чрез който историите ни да достигнат до читатели от всяка точка на света, обясняват идеята си учениците.

"Под дъгата на Европа" е с "отворена" композиция и може да се допълва - всеки читател може да стане автор със своя история. Илюстрациите са дело на малките художници от училището с ръководител Силвия Малинова.

Анета Милева

Обедно меню

Back to Top