Добри практики

28 Ноември2019

ИТ бизнесът преподава в Първа гимназия

Първо СУ е единственото училище в града, което стана част от турнето на Знам.бе.

Има много интересни професии, с които човек може да се занимава, след като завърши образованието си. Коя е най-подходяща за нас? На този въпрос си отговориха възпитаниците на Първо СУ „Св.Седмочисленици“, след като с помощта на електронната платформа "Знам.бе" научиха много за професиите.

Един от създателите й - Ангел Георгиев се срещна с тях и им помогна да се ориентират в професиите на бъдещето. Повече от 400 ученици разговаряха с него и попълниха въпросника, за да установят, че има интересни области за реализация, заради които е наложително да се изучават определени предмети.

Създадената от Знам.бе анкета показва потенциалния път на развитие на всеки човек. В основата й е психологическа теория за големите 5 емоционални компетенции, които всеки от нас притежава. В тях влизат специфики като това дали сме екстроверти/интроверти, как приемаме промяната, доколко се влияем от този тип промяна и доколко изобщо търсим промяна. Изследват се и ключови компетенции като грамотност, креативност, математическо и инженерно мислене и т.н.

Полученият модел се напасва спрямо модела на професията и се открива до колко пасва на ученика.

Ангел Георгиев - технически обучител в софтуерната компания Musala Soft, днес е гост лектор в Първо СУ "Св. Седмочисленици". Целта на неговата визита е да запознае учениците с новости в технологичния сектор и да проведе кратки демонстрационни обучения.  Посещението му е по Национална програма на МОН "ИТ бизнесът преподава". 

Ангел е и съосновател на образователния проект Знам.бе и е инициатор на турне, в рамките на което с кемпер ще измине 5000 километра, за да посети над 30 училища в 30 български града. Целта на обиколката му е да покаже потенциалния път на развитие на всяко дете и да го насочи към 18-те отрасли в индустрията, които са заложени на глобално ниво от обединените нации (ООН).

Back to Top