Добри практики

12 Юли2019

Стенопис със символите на България краси Първо СУ „Св. Седмочисленици”

Стенопис със символите на България краси фоайето на Първо СУ „Св. Седмочисленици” в Търговище. Той е изрисуван от ученици – членове на клуб „Млад зограф”, съобщи преподавателят по изобразително изкуство Силвия Малинова.

Идеята за стенописа е учениците да познават, да тачат българските ценности, история и култура, както и да оставят нещо за следващите възпитаници на едно от най-големите и предпочитани училища в града.

Той е изрисуван на четвъртия етаж, а темата му е „България и нейните символи”. На третия етаж пък е Европейското фоайе, както го наричат учениците.

На стенописа са изобразени изконно български символи, които „разказват” в цвят и форми за независимостта на българския народ, за суверенитета на българската държава. Тук могат да се видят гербът на страната, лъв – олицетворяващ мощта и силата на нацията, както и редица исторически обекти и паметници на културата. Младите хора са изобразили паметника на връх „Шипка”, Мадарския конник, Рилския манастир, крепостта „Царевец” и други разпознаваеми обекти.

В основата на картата на България е житно поле – символ на плодородието на земята ни. Изобразени са девойка в народна носия и рози, визитката на България по света, според младите творци. Стенописът е изпълнен в смесена техника, обясни Малинова.

Любопитен факт е, че на стълбите, водещи към етажа са изписани имената на владетелите на България от времето на Първото българско царство.

Back to Top