Дейности

10 Юни2019

Ученици от Първо СУ разказаха „Нашата приказка”

Премиера на спектакъла “Нашата приказка” се състоя в края на миналата седмица в кукления театър в Търговище. Представлението е дело на театралния клуб към Първо СУ „Свети Седмочисленици”, а негови автори са ръководители на училищната трупа актьорите  Димитър Караиванов и Милен Алексиев.

Премиерата се превърна в едно от най-значимите събития на седмицата. Това до голяма степен се дължи на историята, която учениците разказват в краткия спектакъл. „Основната тема е за любовта. Как младият човек, постоянно загледан в телефона, е забравил да общува на живо” – сподели Димитър Караиванов, който прави режисьорски дебют. Той е и автор на сценария и разказа, че основното предизвикателство било да напише текст, който подхожда на трупа с повече момичета. „Освен това се опитахме да напаснем ролите според характера на актьорите, защото те не са професионалисти и за да излезе приемливо трябваше да е близо до тях” – каза още той.

Според Милен Алексиев в част от учениците-актьори има голямо израстване като личностни качества. „Голям напредък е например това, че някои от децата не можеха да си кажат имената на сцената, докато сега се отпускат и играят. Това ще им послужи добре и в живота, защото така ще им е по-лесно да се заявяват” – смята актьорът.

Мнението му потвърди и една от участничките в спектакъла. Йоана Петрова от 9 а клас също била доста притеснителна. “Бях много развълнувана и горда със себе си, защото излязох от зоната си на комфорт и защото видях плода на труда си през последните месеци” – каза Йоана след премиерата.

За чувството след излизането пред публика сподели и Селин Билгинова от 9 в клас. Тя също каза, че е доволна от свършената работа, но допълни още нещо. „Бях удовлетворена както от себе си, така и от дългоочаквания продукт, осъществен благодарение на усилията, които положихме всички като екип месеци наред и от това, че бях изпълнила поредното предизвикателство, което отправих към себе си още в началото” – каза Селин.

Спектакълът беше атрактивен с необходимите музикални елементи и актьорска игра на добро ниво. А доколко се е получил качествено може да се съди от отзива на Севдалина Зафирова, която е директор на Първо СУ „Свети Седмочисленици. „Поздравления за младите хора, които приеха предизвикателството да изявят себе си на сцената! Благодарности на актьорите, които успяха да мотивират учениците, да им вдъхнат самоувереност, да ги потопят в магията на изкуството, да развият таланта им! Беше вълнуващо и въздействащо” – написа директорът след представлението.

Мълвата за това, че спектакълът е добър се разчу и из коридорите на училището започнаха да питат дали няма да се играе отново. Според авторите това е малко вероятно, защото идва ваканция както за учениците, така и за театралите. Така че ученическият спектакъл сложи край на учебната година по един неповторим начин – с магията на сценичното изкуство. Новият сезон и новата учебна година обаче разкриват нови възможности за още по-вълнуващи преживявания.

Мелиса Бюлентова
Гюлиз Еролова

Back to Top