Дейности

17 Април2019

Ученици от Търговище издадоха алманах на Вазов

Ученици от Търговище създадоха книга със свои рисунки и цитати от Вазови произведения. Озаглавиха я „Вазов, България и ние“. Инициативата е част от т.нар. проектно базирано обучение на шестокласниците от Първо СУ „Св.Седмочисленици“.

Книгата е с 80 страници, като всяка от тях е на различен автор и отразява гледната му точка към конкретна творба на Вазов.

Творческият процес продължил около месец. В поредица от интердисциплинарни уроци по литература и изобразително изкуство, учениците прочитат десетки Вазови стихотворения и едновременно с това рисуват подходящи илюстрации към тях.

„Скъпи читателю, ти държиш в ръцете си нашата книга по стиховете на великия български писател Иван Вазов. В страниците й са запечатани любовта и съпричастността ни към неговите творби… Вазовата България дава живот на духа ни. Тя съществува във времето и в пространството, но оживява в сърцата ни.“, се казва в предговора.

В алманаха не са пропуснати емблематични произведения като „Аз съм българче“, „Българският език“, „Епопея на забравените“ и др.

„Вазов е предизвикателство за повечето шестокласници и не е тайна, че включените в задължителния списък произведения, така и си остават непрочетени. Което е жалко. Нашата цел беше да провокираме учениците сами да посегнат към тях.“, казва учителят по литература Анета Милева. Тя обясни, че в учебната програмата за шести клас са включени две стихотворения на Вазов и откъс от романа „Под игото“. „Докато работеха по проекта, учениците се запознаха с тях, но и прочетоха много други.“, допълва Милева.

Успоредно с това, младежите усъвършенстват и уменията си по изобразително изкуство. Прилагат различни художествени техники, преподавани им през годините от техния учител - Силвия Малинова. „Обхванахме различни жанрове в изобразителното изкуство - портрет, пейзаж, натюрморт, фигурална композиция и др. и създадохме едно произведение, което ще напомня на учениците, че има непреходни ценности, които трябва да тачим, обичаме и да пазим в духа на българщината.“, сподели Малинова.

На финала, учениците дигитализират изданието и публикуват електронния му вариант в интернет сайта на училището. Книжното тяло се съхранява в училищната библиотека.

Обедно меню

Закуски

Back to Top