Добри практики

05 Октомври2018

Ученици от Първо СУ „Св.Седмочисленици“ отбелязват Европейската година на културното наследство

Близо 20 ученици от Първо СУ „Свети Седмочисленици” се включиха в инициативите по повод Европейската година на културното наследство.

В рамките на два дни младежите посетиха културно исторически обекти в областите Шумен и Търговище. Обиколката започна от Славейковото училище. Там младежите писаха на пясък така, както са го правели преди много години техните връстници. Те научиха, че когато децата напредвали с подготовката, започвали да пишат с калем, а най-добрите – с перо и мастило.

По-късно групата посети древния град Мисионис, а в късния следобед се изкачи до хижа Младост. Там специалистите от информационния център „Европа Директно“, които са и организатори на събитието, запознаха учениците с проекта на Представителството на Европейската комисия в България и на Министерството на културата. Той се казва: „Човешкото лице на културното наследство”. В него впечатленията на 27 европейци, избрали да живеят и работят в България, са отпечатани върху пощенски картички, които се разпространяват из цялата страна.

Гост на младежите беше Пламена Славчева, посетила много различни страни. Тя разказа за живота в чужбина и за срещите й с други култури. Младежите също споделиха впечатления и преживявания от пътувания извън страната по различни образователни програми или с родители. Бяха обсъдени и възможности за образование и реализация в чужбина.

На следващия ден гостоприемство показаха домакините от Шумен. Във Велики Преслав групата разгледа предметите от Преславското златно съкровище и изгледа документален филм за Двореца.

На финала младежите се сляха с карнавалното дефиле на Фестивала на плодородието в Шумен.

Инициативата стана повод за създаване на нови познанства и очакване за нови срещи между младежите от търговищките СУ „Свети Седмочисленици”, ПТГ „Цар Симеон Велики”  и шуменските „Йоан Екзарх Български”, ППМГ „Нанчо Попович” и студенти.

2018 г. е посветена на културното наследство, а девизът е: "Където миналото среща бъдещето". Годината се отбелязва с множество културни събития, инициативи и проекти във всички държави от ЕС. Основната ѝ цел е повече хора да бъдат насърчени да откриват културното наследство на Европа и да взаимодействат с него.

Обедно меню

Закуски

Back to Top