Добри практики

17 Май2018

Ученици от Първо СУ „Свети Седмочисленици” окупираха библиотеката

Иновативен урок по литература проведоха петокласниците от Първо СУ „Свети Седмочисленици”.  В регионалната библиотека „Петър Стъпов”, под формата на игра, учениците се запознаха с редица произведения. Урокът беше част от библиотечната седмица, която тази година минава под надслов „Достойно бъдеще за българските библиотеки”.

Детският отдел на културната институция се превърна в класна стая. В рамките на две минути всеки ученик имаше възможност да си избере книга. След това книгите бяха разменени. Разделени на групи петокласниците имаха 15 минути да прочетат откъс от произведението, който по-късно коментираха със съучениците си. Разсъждаваха и споделяха мнения за това впечатлил ли ги е, биха ли прочели книгата докрай и защо.

„ Идеята е всеки ученик да прочете нещо ново и различно, да се поддържа интереса на децата към книгата и четенето. Освен това да опознаят библиотеката, като институцията, която ще им е полезна и в бъдеще“, обясни учителят по български език Анета Милева. „Това беше опит да провокираме ученическото  мислене и  въображение в нова, непозната среда. Както и да излезем от традиционното преподаване в класната стая“ - уточни тя.

В края на часа учениците изписаха върху балони избрани цитати и ги пуснаха да отлетят като своеобразни послания.

„Идеята е чудесна. По интересен и адаптиран за децата начин те се приобщиха към четенето, към книгата и към библиотеката” – каза след събитието Росица Куцарова, директор на институцията. Тя изненада всички деца като им подари безплатни читателски карти.

Това не беше единственият жест към малките посетители. Дванадесетокласниците Никола Николов, Калин Зафиров и Георги Емилов, които са актьори в театралния клуб към Първо СУ ги развеселиха с пародиен етюд от „Ромео и Жулиета”. След това Никола представи монолог от същото произведение на английски език.

Back to Top