Дейности

14 Юни2024

Ученици от Първо СУ „Свети Седмочисленици“ заминават за Страсбург

Младшите посланици на Европейския парламент от Първо СУ „Свети Седмочисленици“ в Търговище спечелиха квота за участие в поредното издание на „Евроскола“ в Страсбург.

20-те ученици ще заминат за френския град през октомври 2024 година. Там те ще заместят за ден европейските народни представители, ще участват в симулирани заседания на комисиите, ще се включат в работни групи, ще разискват и гласуват резолюции. Дебатите ще се водят изцяло на английски и френски език.

Пътуването до Страсбург е голямо признание и награда за активното участие на гимназистите в Програмата за училища посланици на ЕП.

„За пореден път Първо СУ „Свети Седмочисленици“ получи висока оценка за извършените дейности, като се нареди сред лауреатите в националния конкурс за привличане на членове в платформата „Заедно за ЕС“ и на второ място в листата с най-активните училища през годината“, каза старши посланикът и учител по български език и литература Анета Милева. „Участието в присъствената сесия на „Евроскола“ е особено ценно, защото ни дава възможност за създаване на нови контакти и обмяна на опит и идеи с участници от останалите европейски държави“, допълни Милева.

Първо СУ „Свети Седмочисленици“ е официално сертифицирано за участие в Програмата за училища посланици на ЕП през учебната 2017-2018 година. От тогава два пъти се класира за участие в „Евроскола“, а всяка година е сред първите 10 най-активни училища в страната.

Back to Top