Дейности

15 Май2024

Нургюл Салимова гостува в Първо СУ

Нургюл Салимова изигра партия шах с учениците от 4. А клас в Първо СУ „Свети Седмочисленици“. Гросмайсторът гостува в училището по покана децата и техните родители, а срещата с четвъртокласниците се превърна и в урок по шахмат.

Децата посрещнаха гостенката и нейната майка с хляб и мед. След това представиха училището, неговите традиции и разказаха легенди, свързани с шахмата. Преди да поиграят учениците разговаряха с известната състезателка и задаваха много въпроси. Нургюл Салимова каза, че ако иска човек да успее, в която и да е сфера, трябва да се труди много и да бъде постоянен. Учениците се поинтересуваха още и от любимите й детски книжки. Тя разказа, че от малка обича историите за Спящата красавица и Хензел и Гретел. На въпрос дали вече е гросмайстор Салимова отговори утвърдително, но уточни, че има и още едно стъпало по-нагоре. „Има гросмайстори, които са и при мъжете, и при жените. На мен ми предстои един голям турнир, след който може да постигна това“ – обясни тя, а децата й пожелаха да стане „супергросмайстор“.

Последва една игра, в която гостът игра срещу учениците в класа и спечели партията след 25 хода. Докато разиграваха фигурите шахматистката търпеливо и внимателно разясняваше правилата на тези, които не ги знаят, както и споделяше различни факти. Например разказа, че любимата й фигура е конят и предпочита да играе с белите фигури.

В края на срещата децата изпратиха госта с подаръци. Един от тях беше портрет на Нургюл, който е нарисувала учителката на класа в целодневна форма Марина Неделчева.

Салимова благодари за срещата и каза, че си тръгва позитивно заредена и при възможност пак ще гостува в училището. 

   

Back to Top